Aproape o treime din creditele acordate prin programul „Prima Casă” au fost contractate de persoane din Bucureşti, capitala fiind urmată de judeţele Cluj, Timiş, Ilfov, Constanţa, Iaşi, Braşov şi Dolj, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
În Bucureşti, unde trăieşte aproximativ 10% din populaţia ţării, valoarea medie a unei garanţii a fost de 48.516 euro, în Capitală fiind acordate 30,2% din creditele acordate prin acest program.
În funcţie de valoarea la acordare, aproape o treime din garanţii sunt între 50.000 şi 60.000 de euro, un sfert sub 30.000 de euro, iar restul între 30.000 şi 50.000 de euro.
Băncile trimit zilnic 200 de dosare pentru credite prin „Prima casă” la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program, potrivit informaţiilor citate de o agenţie de presă. Numărul cererilor s-a dublat faţă de toamna anului trecut.
Cea de-a treia etapă a programului „Prima casă” a început în februarie, iar până în prezent au fost aprobate peste 2.600 de dosare cu o valoarea totală a garanţiilor de 101,5 mil. euro. Valoarea medie a unui credit ipotecar prin „Prima casă” 3 este de 38.300 de euro.
Premierul Emil Boc a anunţat că guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă”, astfel încât suma de 750 de milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.
Premierul i-a cerut lui Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, să discute cu băncile ca prin programul „Prima Casă” să poată cumpăra locuinţe şi tinerii în vârstă de până la 35 de ani care deţin o garsonieră, dar vor un confort sporit. El a arătat că ar fi normal ca în acest program să fie incluşi şi tinerii a căror situaţie familială, generată inclusiv de naşterea unui copil, necesită un spaţiu locativ mai mare.