Trei sferturi dintre angajații români, nemulțumiți de locul de muncă

Vânzările reprezintă domeniul pe care l-ar alege cei mai mulți români dacă ar fi să o ia de la zero și să facă o schimbare de carieră, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de eJobs.

La scurtă distanță se află Resursele Umane, Logistica, Transportul și Distribuția. Urmează IT-ul, unul dintre domeniile cu cele mai dinamice evoluții din ultimii ani, atât în ceea ce privește numărul de joburi scoase în piață, cât și salariile oferite specialiștilor.

De altfel, și în 2018, topul domeniilor preferate de candidați, așa cum reiese din raportul HR Review & Trends, realizat de eJobs, a fost dominat de Vânzări, Logistică, Contabilitate, Administrativ/Secretariat, Distribuție și Resurse Umane, în ciuda ierarhiei celor mai mari salarii.

Din acest punct de vedere, cele mai atrăgătoare domenii sunt IT-ul, cu un salariu mediu net, la nivel național, de 5.731 de lei, Jurudic (4.571 de lei), Banking (4.226 lei) și Resurse Umane (4.048 de lei).

Principalul motiv care i-ar determina pe angajați să facă o schimbare de domeniu este nemulțumirea față de jobul actual – 76,4% dintre respondenții studiului declară că sunt nemulțumiți de locul lor de muncă. 34,4% dintre respondenți vor să câștige mai mulți bani, 7,5% spun că nu le-a plăcut niciodată domeniul în care au lucrat, iar 6% consideră că domeniul lor nu mai este căutat.

„Odată ce nemulțumirea față de jobul actual crește, angajații români conștientizează tot mai mult nevoia de a face o schimbare în carieră și de a ține pasul cu dinamica de pe piața muncii, prin învățare. Așa ajung să aprecieze tot mai mult angajatorii care investesc în formarea lor. Astfel, 94,3% dintre respondenții studiului eJobs ar participa la cursuri care să le ofere o reconversie profesională, dacă ar fi plătite de companie. Ne așteptam la aceste răspunsuri. La ce nu ne așteptam era un procent foarte mare (69,5%) al celor care ar fi dispuși să plătească ei înșiși pentru astfel de cursuri. Asta înseamnă nu doar că și-ar dori să-și schimbe jobul sau domeniul, ci și că se pregătesc, concret, să facă acest pas și chiar să investească în acest sens”, explică Bogdan Badea.

Cei mai mulți (87,6%) ar da între 100 și 300 de euro pentru un curs care le poate oferi abilitățile necesare obținerii unui job mai bun. 8,8% ar plăti o sumă cuprinsă între 300 și 500 de euro, în același scop, 2% între 500 și 1.000 de euro, iar 1,5% dintre respondenți ar fi dispuși să investească mai mult de 1.000 de euro pentru cursuri de reconversie profesională.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre români (25%) și-ar dori ca formarea să se întâmple într-un timp scurt, mai exact, într-o lună. Interesant este faptul că pe locul al doilea (23,2%) sunt cei care mai degrabă ar aloca o perioadă mai lungă reconversiei profesionale, respectiv 6 luni. 15,5% dintre respondenții studiului cred că perioada optimă derulării unui astfel de curs este de trei luni, iar 10,2% – șase săptămâni. Mai puțin realiști sunt cei 6,6% care ar vrea să-și schimbe traiectoria profesională în două săptămâni, iar 4,5% chiar într-o săptămână.

- Publicitate -

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...

Al doilea magazin TEDi din Pitești s-a deschis în centrul comercial Supernova

Noul magazin TEDi Supernova Pitești se întinde pe o suprafață de 755 mp și comercializează articole de uz casnic,...