Tratamentele împotriva bolilor de vară sunt un pas necesar pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor. Condițiile climatice din ultimul timp, precum temperaturile ridicate și ploile în exces au favorizat apariția și dezvoltarea de astfel de organisme dăunătoare în culturile de legume.
Există o mulțime de produse fitosanitare care pot fi aplicate preventiv sau curativ împotriva declanșării infecțiilor primare și secundare, în cazul agenților patogeni din culturile legumicole.
Iată mai jos cum poți să combați diverse afecțiuni ale plantelor, precum mana, făinarea sau pătarea albă a frunzelor, pe timpul verii.
- Tratament cu Azoxistrobin sau Difenoconazol, pentru pătarea brună a tomatelor
Pătarea brună (alternarioza) a tomatelor este o boală care se manifestă prin apariția de pete brune, concentrice, pe frunze dar și pe tulpinile plantelor, în porțiunile unde acestea au leziuni. Pentru combaterea ei pe timp de vară se recomandă fungicide pentru culturile agricole cu spectru larg de acțiune, cu rol preventiv și curativ.
Ingredientele active din astfel de tratamente, precum Azoxistrobin, pot interveni în ciclul biologic al patogenului de Alternaria Solani, blocând ciclul energetic al acestei ciuperci în timpul germinației sporilor și al penetrării în țesuturile plantei, iar Difenoconazolul are acțiune sistemică, locală și curativă.
- Fungicide cu Bacillus amyloliquefaciens
Un alt fungicid destinat inhibării bolilor fungice, util pentru tratamentele pe timp de vară ale culturilor de solanacee, cucurbitacee (castravete, pepene, dovleac), căpșuni sau viță de vie, atât din sere cât și din aer liber, este Taegro.
Acest produs de origine naturală, bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24, o bacterie nemodificată genetic, ce apare în mod natural în mediu.
O astfel de soluție este recomandată pentru a combate mana sau făinarea diverselor tipuri de legume.
- Tebuconazol, util pentru făinarea culturilor
Pentru alte boli de vară precum făinarea mărului, dar și pentru protejarea altor culturi precum cele de varză, praz sau morcov se recomandă fungicide pe bază de Tebuconazol, cu spectru larg de activitate.
Un astfel de ingredient are acțiune sistemică, având proprietăți preventive, curative și uneori eradicative asupra plantelor.
În acest fel, sunt protejate eficient frunzele, lăstarii, florile și organele fructifere.
- Ciflufenamid, pentru făinarea grâului sau cerealelor
Un alt fungicid cu o excelență acțiune preventivă și curativă, plus o eficientă foarte bună în combaterea făinarilor, este unul pe bază de Ciflufenamid. Pătrunderea acestuia în plantă se face transaminar, prin frunze.
Dacă este folosit sub formă de emulsie în apă, produsul aderă mai bine la suprafața tratată și este mai rezistent la spălarea provenită de la ploi sau irigații. Este eficient pentru combaterea făinărilor la cereale sau alte culturi horticole, și în plus, ajută la reducerea numărului de tratamente comparativ cu fungicide convenționale, datorită eficacității ridicate.
- Fungicid cu Boscalid și Dimoxistrobin, pentru putregaiul cenușiu
Putregaiul cenușiu al florii soarelui, boală care se răspândește rapid în condiții de umiditate ridicată, se manifestă pe tulpini, frunze sau achene și se poate transmite de la un an la altul. Acesta poate fi combătut cu ajutorul unor fungicide ce conțin Boscalid și Dimoxistrobin.
Un astfel de produs are mișcare locală, penetrantă sau translaminară în interiorul plantei, având acțiune preventivă, curativă și eradicativă. Acesta împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercii.
Alege acele produse și ingrediente active ale tratamentelor fungice care te vor ajuta să previi și să combați cu succes bolile de vară ale culturii tale de legume.