Tranzacțiile imobiliare au scăzut și în februarie, dar prețurile continuă să crească

În cele mai mari 10 orașe din țară, prețurile apartamentelor au crescut cu 8,6% comparativ cu anul trecut, până la 1.432 euro/metru pătrat

Trending

Numărul tranzacțiilor imobiliare încheiate în luna februarie a scăzut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar a crescut cu 37% față de luna ianuarie 2023, conform datelor ANCPI.

În luna februarie, s-au înregistrat 3.296 tranzacții cu unități individuale în București, cu 24% mai puține ca în aceeași lună a anului trecut și cu 16% mai multe față de luna anterioară.

Mai mult, în luna februarie, românii au vizualizat cu 10% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna ianuarie și au realizat cu 10% mai puține contactări, conform datelor Storia.ro.

Durata de publicare a anunțurilor active, care poate reflecta cât timp le este necesar proprietăților să fie prezente pe platformă înainte de a găsi cumpărător, a fost  în scădere față de luna ianuarie, cu 8%.

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 6,5% față de luna februarie 2022

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate.

Astfel, în București, prețurile din sectoarele 1 și 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 5 și 6 au avut o creștere de 1%.

Prețurile locuințelor noi au înregistrat creșteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 și de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat ușoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

Cum au evoluat prețurile locuințelor în țară?

În cele mai mari 10 orașe, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală a prețurilor de 8,6%, până la 1.432 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor vechi se observă o creștere medie a prețurilor de 1% în februarie 2023, față de luna precedentă.

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 6%, în comparație cu februarie 2022.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi este cu 15% mai mare și la Arad, unde s-a înregistrat o creștere de 11%.

MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale a crescut cu 21%

- Publicitate -

Ultimele

Românii au făcut mai puține comenzi de mâncare gătită în 2022

Numărul lunar de comenzi pentru mâncare gătită a scăzut de la 4,4 în 2021, la 3,3, anul trecut, arată...

Trebuie să citești