În România, volumul tranzacțiilor cu active hoteliere a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% față de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent.
Cu toate acestea, piața hotelieră din Bucureşti continuă să fie în interesul operatorilor hotelieri care doresc să îşi extindă reţeaua de hoteluri, arată un raport Cushman & Wakefield.
În regiunile CEE și SEE, Praga, Budapesta, Varșovia și București sunt principalele orașe de interes pentru operatori.
Alte oraşe țintă din România sunt Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov, unde prezenţa brandurilor internaţionale este scăzută.
Privind performanţa hotelieră, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricțiilor guvernamentale privind hotelurile și călătoriile.
Odată cu relaxarea restricțiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară, atingând cel mai înalt nivel (17%) în septembrie 2020, înainte de a începe să scadă din nou.
Între timp, rata medie zilnică (ADR) pentru piața din București a atins 68 euro în 2020.
În ciuda provocărilor din piața hotelieră, în București s-au deschis noi hoteluri precum Moxy Old Town (iulie 2020) și Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021).
În plus, proiecte aflate în curs de construcție, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023.