Totul despre stațiile de încărcare pentru mașini electrice

O stație de încărcare, cunoscută și drept punct de încărcare sau echipament de livrare pentru vehicule electrice, este un angrenaj ce transferă putere electrică bateriilor de mașini cu propulsie electrică sau de tipul hibrid plug-in.

Tipuri de stații

Există două tipuri principale: stații de încărcare cu curent alternativ și încărcătoare rapide de curent continuu. Bateriile pot fi încărcate numai cu curent electric continuu (DC), în timp ce majoritatea energiei electrice este furnizată de rețeaua electrică sub formă de curent alternativ (AC). Din acest motiv, majoritatea vehiculelor electrice au un încărcător de bord cu un convertor de curent alternativ în curent continuu (un redresor).

La o stație de încărcare de curent alternativ, încărcătorul de la bord este alimentat cu energie electrică. Încărcătoarele rapide de curent continuu facilitează încărcarea la o putere mai mare, care necesită redresoare de curent alternativ la curent continuu mult mai mari, astfel încât convertorul este construit ca parte a stației de încărcare, iar energia de curent continuu este furnizată direct vehiculului, ocolind convertorul de la bord. Majoritatea modelelor de autovehicule complet electrice pot accepta atât curent alternativ, cât și curent continuu.

Stațiile de încărcare oferă conectori care respectă o varietate de standarde internaționale. Stațiile de încărcare de curent continuu sunt de obicei echipate cu mai mulți conectori pentru a putea încărca o mare varietate de vehicule care utilizează standarde concurente.

Mai există și alte două subcategorii, ce se referă la amplasarea stațiilor. Astfel, avem stații publice sau stații private. Stațiile de încărcare publice se găsesc de obicei pe marginea străzii sau în centre comerciale, în centre guvernamentale și în alte zone de parcare. Stațiile de încărcare private se găsesc de obicei în locuințe sau curți, la locurile de muncă și în hoteluri. Și pot fi achiziționate ușor, căutând diverse anunturi pentru statii de incarcare a vehiculelor.

Timp de încărcare

Timpul de încărcare depinde în principiu de capacitatea bateriei, de densitatea de putere și de puterea de încărcare. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât mai multă încărcătură poate reține bateria (similar cu dimensiunea unui rezervor de combustibil).

O densitate de putere mai mare permite bateriei să accepte mai multă încărcare/ unitate de timp (dimensiunea deschiderii rezervorului). O putere de încărcare mai mare furnizează mai multă energie pe unitate de timp (analog cu debitul unei pompe). Un dezavantaj important al încărcării la viteze mari este că aceasta solicită mai mult rețeaua electrică.

Capacitatea bateriilor

Capacitatea utilă a bateriei unui vehicul electric de primă generație, cum ar fi modelul original Nissan Leaf, era de aproximativ 20 de kilowați-oră (kWh), ceea ce îi asigura o autonomie de aproximativ 160 km. Tesla a fost prima companie care a introdus vehicule cu autonomie mai mare, lansând inițial Model S cu baterii cu capacități de 40 kWh, 60 kWh și 85 kWh, aceasta din urmă având o autonomie de aproximativ 480 km. Vehiculele hibride cu încărcare la priză au de obicei o capacitate de aproximativ 3 până la 20 kWh, cu o durată de 20 până la 80 de kilometri.

Siguranță

Stațiile de încărcare sunt de obicei accesibile mai multor vehicule electrice și sunt echipate cu mecanisme de detectare a curentului sau a conexiunii pentru a deconecta alimentarea cu energie electrică atunci când vehiculul electric nu se încarcă.

Cele două tipuri principale de senzori de siguranță:

  • Senzorii de curent monitorizează puterea consumată și mențin conexiunea doar în timp ce cererea se află într-un interval predeterminat;
  • Firele senzorilor furnizează un semnal de reacție, cum ar fi cel specificat de schemele tehnice, care necesită fitinguri speciale (cu mai mulți pini) pentru fișe de alimentare.

Firele senzoriale reacționează mai rapid, au mai puține piese care se defectează și sunt mai puțin costisitoare pentru proiectare și implementare. Cu toate acestea, senzorii de curent pot utiliza conectori standard și pot permite furnizorilor să monitorizeze sau să taxeze energia electrică efectiv consumată.

- Publicitate -

Ultimele

HalfPrice ajunge la trei magazine în România, după deschiderea unității din București

Retailerul polonez HalfPrice a ajuns din această lună la trei unități pe plan local după ce a deschis cel...