Coroana dentară este o restaurare protetică care are rolul de salva un dinte atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic.
Ce este coroana dentară?
Atunci când un dinte este afectat într-o mare măsură, medicul stomatolog ia o amprentă în cabinetul stomatologic care urmează să fie trimisă la un laborator de tehnică dentară pentru a se putea realiza coroana dentară propriu-zisă. Aceasta este un dinte artificial, ca un capac, pus peste dintele deteriorat.
Când este nevoie de o coroană dentară?
Există mai multe situații când este necesară o coroană dentară, și anume:
- atunci când dinții sunt distruși într-o proporție mai mare de 40% din cauza cariilor netratate;
- atunci când culoarea sau forma dinților este deteriorată;
- atunci când s-a efectuat o procedură de tratament pe canal;
- în cazul în care este nevoie de implanturi dentare.
Din ce materiale sunt realizate coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt realizate din mai multe materiale, cum ar fi:
- coroană dentară din compozit;
- coroană dentară metalo-ceramică;
- coroană dentară integral din porțelan / ceramică;
- coroana dentară din zirconiu.
Cele mai moderne variante de coroane dentare sunt cele integral din ceramică deoarece, pe lângă faptul că au o durabilitate destul de crescută, acestea au și un aspect estetic superior față de cele enumerate mai sus.
Avantajele coroanelor dentare
Coroanele dentare au o multitudine de beneficii, cum ar fi:
- restaurarea funcției și morfologiei dintelui distrus;
- o restaurare destul de eficientă și rapidă;
- refacerea estetică a zâmbetului;
- acomodarea ușoară;
- nu este nimic dureros în procesul de aplicare a coroanei dentare etc.
Ce să alegi între coroană dentară și fațete dentare?
Primul argument care ar înclina balanța în favoarea coroanelor dentare, ar fi prețul: o coroană dentară este mult mai ieftină decât restaurarea zâmbetului cu fațete dentare.
Al doilea argument în favoarea coroanelor dentare ar fi faptul că acestea se pot aplica indiferent de situație, pe când fațetele dentare se pot aplica doar în cazul afecțiunilor minore cum ar fi anomalii de culoare, ciobituri sau treme/diasteme. Acestea din urmă nu pot fi aplicate pe dinții distruși și/sau plombați.
Coroanele dentare necesită o igienizare specială?
Răspunsul este nu, acestea nu necesită o igienizare specială, ci este suficientă cea pe care o ai pentru dantura ta naturală. Atunci când ai o igienă orală corespunzătoare, coroanele dentare vor avea o viață prelungită, beneficiind de aceasta foarte mult timp de la momentul aplicării ei.
Prin urmare, coroanele dentare sunt ușor de întreținut, durabile și avantajoase.
Ce durată de viață au coroanele dentare?
Durata de viață a unei coroane dentare depinde în mare parte de igiena orală și cum este realizată aceasta. Atunci când coroanele dentare sunt întreținute cu o igienă orală adecvată (periaj de două ori pe zi, folosirea aței dentare, folosirea apei de gură), acestea pot ajunge la ani buni de utilizare. De exemplu, o coroană dentară din ceramică, întreținută cu o igienă orală corespunzătoare, poate ajunge până la 15 ani, sau chiar să depășească acest prag.
Atunci când ai nevoie de o restaurare protetică, apelează la o clinică dentară care te va putea ajuta cu siguranță în privința acestor probleme.