Tot ce Trebuie să Știi Despre Testul EKG

Ce îmi poate spune un test de efort cardiac despre inima mea? Cândva, era obișnuit ca o persoană de vârstă mijlocie sau mai în vârstă să facă un test anual de efort pentru a se asigura că inima îi mai funcționează în condiții normale. 

Ce este un test de efort de tip EKG?

Într-un test de efort de tip EKG, trebuie să mergi pe o bandă de alergare care îți face inima să lucreze din ce în ce mai mult. O electrocardiogramă monitorizează ritmurile electrice ale inimii. 

De asemenea, medicul îți măsoară tensiunea arterială și monitorizează dacă ai simptome precum disconfort toracic sau oboseală. Anomalii ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac, EKG sau agravarea simptomelor fizice ar putea indica boala coronariană (CAD) sau ar putea indica prezența depozitelor de grăsime (care pot fi numite și plăci) ce reduc fluxul de sânge bogat în oxigen către mușchiul inimii.

Ce arată un test de stres (efort)?

Pentru bărbații cu simptome precum durere în piept, cu activitate sau dificultăți de respirație inexplicabile, un test de stres cu rezultate anormale indică un risc mai mare de CAD. Dar este mai îngrijorător la un bărbat care are și factori de risc precum vârsta înaintată, supraponderalitatea sau colesterolul ridicat. Confirmarea ar putea necesita teste suplimentare.

Dacă ai simptome și rezultatul testului arată normal, riscul de CAD este mai mic. Chiar și așa, medicul ar putea dori totuși să facă mai multe teste, pentru a fi cât mai sigur de lipsa unui risc major de punere în pericol a sănătății.

Este important de înțeles că un test de efort „normal” nu poate exclude neșansa ca o placă să se rupă ulterior și să blocheze o arteră. 

Testarea de stres detectează arterele care sunt sever îngustate (70% sau mai mult). Acesta este ceea ce provoacă simptome. Atacul de cord rezultă adesea din blocaje mai mici care se rup și formează cheaguri.

De ce e important să faci un astfel de test dacă e cazul?

 1. Evaluarea fluxului sanguin al pacientului

Un motiv principal pentru care se efectuează un test de stres este evaluarea fluxului de sânge și oxigen al pacientului către inima acestuia. Un test de stres poate diagnostica afecțiuni medicale cum ar fi boala coronariană.

 1. Evaluarea ritmului cardiac

În timpul unui test de stres, un pacient poate avea bătăi neregulate ale inimii sau ritmul cardiac poate accelera ori încetini. Un cardiolog poate evalua ritmul cardiac și poate determina dacă există probleme de bază sau riscuri legate de ritmul cardiac.

 1. Tratarea unei afecțiuni cardiace

Chiar și după ce un pacient este diagnosticat cu o boală cardiacă, un test de efort poate fi un exercițiu util pentru a determina dacă starea pacientului se îmbunătățește. Un test de stres poate determina, de asemenea, dacă sunt necesare proceduri suplimentare sau metode de tratament pentru a îmbunătăți starea pacientului.

Când să faci un test de efort?

Unii specialiști care au făcut cercetări în domeniu îi îndeamnă pe medici să nu ofere în mod constant teste de stres la efort persoanelor fără simptome sau factori de risc puternici pentru CAD. Decizia este pusă în practică de mulți medici.

Important este că rezultatele unui test de stres cardiac pot oferi medicului informații prețioase despre starea inimii și a arterelor coronare. Un test de stres la efort poate indica dacă starea dumneavoastră este legată de inimă versus plămâni sau nu este în formă, cum ar fi din cauza lipsei de exerciții fizice regulate.

Medicul dumneavoastră poate dori să vă prescrie un test de stres cardiac dacă vă confruntați cu următoarele afecțiuni:

 • Dureri în piept;
 • Dificultăți de respirație;
 • Simptome ale fluxului sanguin limitat la inima ta;
 • Un atac de cord recent;
 • procedură recentă pe inimă;
 • Senzație de leșin sau bătăi ale inimii fluturate în timpul exercițiilor fizice;
 • Simptome de aritmie (bătăi neregulate ale inimii);
 • Diabet.

Care pot fi rezultatele obținute în urma efectuării testului în cauză?

Rezultat normal

Un rezultat normal al unui test de stres înseamnă că nu aveți un flux de sânge redus către inimă în repaus, dar este posibil să aveți un flux sanguin limitat în timpul exercițiilor intense. Puteți avea în continuare un atac de cord dacă un mic blocaj se rupe și formează un cheag. 

Este posibil ca medicul să dorească să facă teste suplimentare dacă aveți alți factori de risc pentru boli de inimă care ridică îngrijorare. Mai mult, medicul poate recomanda modificări ale stilului de viață și medicamente.

Rezultat anormal

Un rezultat anormal indică faptul că este posibil să aveți o boală coronariană semnificativă, care reprezintă blocarea arterelor cu 70% sau mai mult. Medicul poate comanda teste suplimentare pentru a confirma un diagnostic sau pentru a exclude rezultatul anormal ca alarmă falsă.

După un test de efort, dacă anumite simptome persistă, cum ar fi dificultăți de respirație și oboseală, pacienții ar trebui să consulte un cardiolog pentru o evaluare suplimentară. 

Vestea bună este că mulți oameni trăiesc cu boală coronariană datorită capacității de a diagnostica precoce și disponibilității opțiunilor de tratament. Astfel se reduc semnificativ riscurile majore, care pun în pericol viața pacientului.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...