În general caracterizăm o locuință după atmosfera pe care ne-o pune la dispoziție și în funcție de prezența sau absența acelui sentiment de „acasă”.
Dacă lăsăm sentimentele la o parte, vom descoperi că tipurile de locuințe se împart în funcție de trei criterii importante, unele nu sunt la fel de des întâlnite precum altele și categoric nu toate sunt potrivite pentru orice fel de chiriaș/proprietar.
În cele ce urmează le vom trece în revistă pe cele mai populare, luând în calcul cele trei criterii de departajare.
În funcție de numărul de camere
Cel mai des întâlnite sunt apartamentele cu două, trei sau chiar patru camere. Acest tip de apartament standard se găsește în majoritatea blocurilor și include camere separate cu funcția de dormitor, living, baie, hol, bucătărie și opțional balcon. Sunt potrivite mai ales pentru cuplurile cu copii, cele care au deja o situație financiară destul de bună. De exemplu, vei putea descoperi diverse tipuri de apartamente în ansamblul Aqua City.
Destul de populare sunt și garsonierele, cele aflate în general în blocurile ceva mai vechi. Nu sunt în general pe placul noilor generații, fiind proiectate pentru a fi ieftine, nu neapărat confortabile. Tocmai de aceea sunt preferate de studenți sau tineri care sunt la începutul carierei profesionale.
Răspunsul tinerilor la garsonieră pare să fie apartamentul de tip studio, cel în care se va muta în general o singură persoană sau un cuplu tânăr. Toate camerele dintr-un apartament standard sunt combinate într-una singură, doar baia fiind separată. De obicei studioul este mai spațios și mai confortabil decât o garsonieră.
Popular este și penthouse-ul, atât din punct de vedere al caracteristicilor (interioare luxoase și moderne), dar și datorită statutului oferit locatarilor. De obicei vin la pachet cu mult spațiu liber la exterior, de exemplu grădină exterioară, terasă sau balcon semideschis. Priveliștea este pe măsura prețului.
În funcție de tipul de compartimentare
Cel mai des întâlnite și mai populare sunt apartamentele decomandate, adică cele în care toate camerele sunt separate, iar accesul se face prin hol către fiecare cameră în parte. Sunt cele mai solicitate deoarece asigură intimitate.
Pe locul doi vin cele semidecomandate, cu două holuri prin care se face trecerea din living către dormitor sau baie. Se va trece prin cel puțin o cameră, deci acest tip de apartament nu este neapărat recomandat pentru oameni care nu se cunosc între ei și nu alcătuiesc o familie.
De departe cel mai nepopular tip de apartament este cel vagon, în care toate camere sunt înlănțuite și astfel intimitatea este aproape inexistentă.
În funcție de gradul de confort
Gradul de confort va fi judecat în funcție de suprafața utilă a apartamentului. Astfel, vom avea de-a face cu:
- Confort clasa lux sau confort sporit, adică apartament decomandat, cu două băi și unul sau două balcoane, ideal pentru familiile ceva mai numeroase;
- Confort clasa 1, adică apartament complet decomandat cu o suprafață mare;
- Confort clasa 2, de obicei semidecomandat, cu o bucătărie mai mică și în general cu un singur balcon;
- Confort clasa 3, apartament care dispune de o singură baie, nu are balcon sau holuri și compartimentarea este de tip vagon.
Ei bine, tu în ce fel de apartament vrei să trăiești?