Top 8 investigații medicale pe care ar trebui să ți le faci în fiecare an

Este recomandat să-ți faci un set de investigații medicale în fiecare an, ca un control de rutină, pentru a te asigura că organismul tău funcționează corect și ai o stare de sănătate bună.

Care sunt aceste investigații medicale îți poate spune medicul de familie sau medicul specialist de la centrele ARES care îți cunoaște cel mai bine afecțiunile și te poate consilia din acest punct de vedere.

Dar în mod cert există unele investigații medicale care pot fi făcute în fiecare an de cei mai mulți dintre noi. Afli din acest articol care sunt acestea.

Testele de sânge

Testele de sânge sunt cele mai obișnuite investigații, cu ajutorul lor sunt investigate simptomele multor afecțiuni, fie că este vorba despre tineri, adulți sau persoane vârstnice. Analizele de sânge evidențiază dacă pacientul are anemie, dacă are probleme cu glanda tiroidă, dacă are o infecție, sau dacă are probleme renale de exemplu.

De reținut!

După ce faci testele de sânge, cere întotdeauna o copie a rezultatelor și păstrează-le la dosarul medical personal.

Tipuri de teste de sânge

Există mai multe tipuri de teste de sânge:

  • hemoleucograma completă: sunt analize pentru celulele sângelui. Poate indica existența unei anemii, probleme ale măduvei osoase, sau o infecție în organism. Numărul de celule albe, de exemplu, care reies în urma acestei analize, pot indica faptul că pacientul ia anumite medicamente, de exemplu corticosteroizi. 
  • electroliticele de bază: acest tip de analize cuprinde: ureea din sânge, creatinina, glicemia (poate indica eventual un diabet care nu a fost diagnosticat), potasiu, sodiu seric, clorură, dioxid de carbon (important pentru funcția renală sau pulmonară), calciu (un nivel scăzut poate provoca disfuncții cognitive), proteină totală, albumină (un nivel scăzut poate indica malnutriție), bilirubină (dacă din analize reiese un indice ridicat acesta poate fi cauzat de calculi renali), fosfatază alcalină, aspartat aminotransferază (AST), alanina aminotransferază (ALT). Acești electroliți sunt importanți mai ales când pacientul ia anumite medicamente, pentru tensiunea arterială de exemplu, diabet sau diuretice.
  • colesterolul: măsoară diferitele tipuri de colesterol și grăsimi din sânge. Este vorba despre colesterolul total, trigliceride, lipoproteine cu densitate scăzută, lipoproteine cu densitate mare. Aceste analize sunt importante mai ales în cazul pacienților cu risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Nivelul colesterolului poate fi menținut în limite normale, fie printr-o medicație adecvată, fie printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată.
  • testele pentru evaluarea funcției tiroidiene: așa cum le spune și numele, cu aceste teste pot fi detectate anumite afecțiuni ale glandei tiroide (asociate unor simptome precum oboseală sau dificultăți cognitive).

Examenul de urină

Examenul de urină se recomandă în majoritatea cazurilor. Poate fi vorba despre un examen medical anual, de un set de analize cerut înaintea unei intervenții chirurgicale, sau de o sarcină. Examenul de urină este solicitat atunci când pacientul prezintă simptome de infecție urinară sau probleme la nivelul sistemului urinar. Pacientul poate acuza dureri abdominale, dureri de spate, dureri la urinare, urinări frecvente, sau sânge în urină.

Examenul dermatologic

Examenul dermatologic este recomandat cel puțin o dată pe an, cu atât mai mult dacă la nivelul pielii au apărut diverse tipuri de leziuni.

Examenul oftalmologic

Examenul oftalmologic este de asemenea important pentru a vedea dacă au apărut modificări ale dioptriilor sau alte tipuri de afecțiuni (precum glaucomul, sau cataracta). 

Examenul ORL

În cursul examenului otorinolaringologic (ORL) se verifică și starea ganglionilor cervicali.  

Examenul de medicină internă

Investigația de medicină internă poate părea cea mai complexă. Presupune o investigație a inimii (măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului). De asemenea, o ecografie abdominală poate da informații esențiale despre starea organelor interne.

Examenul sistemului osteo-articular

Este de asemenea important, mai ales în cazul persoanelor trecute de 50 de ani și al femeilor care pot suferi de osteoporoză.

Examenul neurologic

Nu ne gândim întotdeauna la examenul neurologic atunci când avem în vedere evaluarea anuală a stării de sănătate, deși poate ar trebui. Examenul neurologic constă în testarea funcționării părților importante ale sistemului nervos. Testele nu sunt dureroase, dar dau indicii clare despre funcțiile senzitive și motorii, conexiunile medulare și conexiunile nervilor periferici. Slăbiciunea unui grup de mușchi poate fi semnul unei afecțiuni neurologice.

De asemenea, este bine să faci o radiografie pulmonară o dată pe an, mai ales dacă ești fumător. Iar dacă ești femeie, un examen ginecologic complet și ecografia sânilor pot detecta forme de cancer în fazele incipiente.

Mai sunt recomandate persoanelor trecute de 40 de ani și o endoscopie superioară și o colonoscopie, mai ales pentru că organele aparatului digestiv sunt cele mai afectate de cancer.

Rezultatele acestor investigații trebuie păstrate în fiecare an, pentru a avea o imagine clară a stării de sănătate.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...