Pokerul online este din nou pe un trend ascendent, iar numărul de jucători din mediul virtual a crescut. Evident, nu toți au un nivel al pregătirii înalt, așa că vor exista și câțiva novici la mesele de joc. 888, unul din cei mai tari operatori de poker online, a raportat o creștere de 60% în America, pe luna martie, dovada a faptului că oamenii și-au dezvoltat un obicei din a juca poker online. Însă dacă te numeri printre cei care sunt încă la început de drum, avem pentru tine 7 reguli poker care te vor ajuta să joci mai bine.
1. Joacă mai puține mâini și fii agresiv!
Nu trebuie să joci toate mâinile pre-flop. Chiar și marii jucători au un anumit “range” de combinații pe care le încearcă, bazat pe tăria mâinilor. Dacă începi să joci toate mâinile pe care ți le distribuie dealerul, vei începe să pierzi în mod sigur. Trebuie doar să ai disciplina necesară pentru a respecta o anumită strategie pre-flop. Cel mai bun sfat ar fi să reduci “range-ul” de mâini jucate și să le abordezi mai agresiv. Jucând în acest mod, vei reușit să-ți maschezi mâna și îți vei lăsa adversarul mereu să ghicească ce cărți ai la dispoziție.
2. Nu fi cel care doar completează un blind!
De ce completarea unui blind este deseori o mișcare greșită? Pentru că nu poți să câștigi mâna înainte de flop și, în plus, oferi adversarului șansa să vadă primele trei cărți gratuit (blind-ul său era oricum pus înainte să-și vadă cărțile din mână). Așadar, mișcarea corectă ar fi să încerci să iți arunci adversarul de la mână pre-flop.
Probabil singura situație în care “limp-ul” e o idee bună este atunci când alt jucător înaintea ta a procedat la fel. Astfel, valoarea potului va crește, iar suma investită de tine pentru a rămâne în mână nu va reprezenta o parte importantă din acel pot.
3. Nu juca încet mâinile la care tragi!
În cazul în care nu știai până acum, află că la poker poți să câștigi doar dacă mai blufezi din când în când. Însă nu trebuie nici să exagerezi, deoarece vor exista situații în care nu te vei putea opri și vei fi nevoit să investești mulți bani. Dacă bluff-urile depind de conjunctura de la masă, semi-bluff-ul este aproape obligatoriu, în orice situație. Un semi-bluff este atunci când nu ai o mână puternică, însă exista posibilitatea să-ți îmbunătățești mâna odată cu următoarea carte. Profesioniștii găsesc în semi-bluff-uri ocazii excelente de a face bani. Asta pentru că sunt două situații în care ieși câștigător – dacă reușești să-ți arunci adversarul de la mână sau dacă potul crește, iar până la final realizezi mâna pe care o cauți. Semi-bluff-urile se joacă mereu foarte agresiv, fără check.
4. Apără-ți big blind-ul!
Atunci când ești în postura de big blind, înseamnă că deja ai contribuit cu bani la pot. Așa că este normal să-ți dorești să ți-l aperi. Însă trebuie să o faci doar în anumite situații și doar cu anumite combinații de cărți:
- Dacă în pot sunt mai mulți jucători, iar raise-ul nu este mare, “range-ul” de cărți care pot fi jucate e mai bogat.
- În cazul în care ai puține fise, trebuie să joci doar cărți bune
- Dacă ești împotriva unui adversar pe care l-ai “citit” perfect toată seara, atunci din nou “range-ul” poate să fie mai mare.
5. Foldeaza atunci când nu ești sigur
Există un proverb care spune că regreți mai degrabă acțiunile pe care nu le-ai întreprins decât cele pe care le-ai efectuat. În poker, această vorbă nu prea și-a demonstrat valoarea. Pentru că numărul de fise poate să scadă sau să urce la fiecare mână, trebuie mereu să iei decizii de care ești absolut sigur. Dacă ești nesigur la o mână, cel mai bine ar fi să o arunci și să te concentrezi la următoarea. Întotdeauna va exista o situație mai bună la masa de poker.
6. Atacă-ți adversarul dacă dă semne de slăbiciune
În poker, supraviețuiește la masă cel care se adaptează mai ușor. Iar vânarea celui mai slab din “turmă” devine o prioritate. Acesta poate fi ușor identificat după o anumită perioadă și nu trebuie ratată nicio mână în care e implicat. O strategie pe care trebuie s-o adopți de fiecare dată când un oponent dă semne de slăbiciune. Extrage cât poți de mult de la el. Totuși, trebuie să ai și puțină grijă. Nu-ți subestima niciun adversar și bazează-ți o buna parte din deciziile de la o mână pe situația curentă.
7. Nu juca atunci când nu te simți în stare
Pokerul poate să fie un joc cu și despre bani, însă trebuie să te simți bine la masa de joc pentru a progresa. Să te distrezi, să fii în largul tău. Dacă vreodată te simți stresat, nervos sau „tiltat”, poate ar fi o idee bună să mai aștepți înainte să te bagi la joc și să investești fonduri.