TOP 3 probleme ale mașinilor diesel

Când vrei să cumperi o mașină, indiferent dacă este vorba despre un automobil nou sau despre unul second-hand, tipul motorizării este – sau ar trebui să fie – un criteriu decizional. 

Benzină sau diesel?” este întrebarea care îi preocupă pe viitorii proprietari care își doresc o mașină fiabilă și, eventual, care să poată fi întreținută cu costuri minime. Deși nu putem afirma că automobilele pe benzină sunt mai performante decât cele diesel și nici viceversa, pentru a-ți facilita alegerea îți prezentăm cele mai frecvente trei probleme ale motoarelor pe motorină. 

Filtrul de particule 

Una dintre cele mai mari defecțiuni cu care se confruntă proprietarii mașinilor diesel se referă la filtrul de particule. În cazul motoarelor care funcționează cu motorină, această componentă are o durată de viață limitată. Pentru că filtrele de particule au rolul de a proteja combustibilul de praf, mizerie și impurități, acestea riscă să se înfunde la un moment dat. Principala cauză pentru care are loc acest fenomen sunt obiceiurile neadecvate din timpul șofatului. Altfel spus, având în vedere că mașinile diesel necesită a fi conduse la turații mai mari, filtrul de particule din componența lor are mari șanse să se înfunde atunci când această condiție nu este asigurată. Adesea se confruntă cu situația descrisă șoferii care conduc mașini diesel în orașele foarte aglomerate, deoarece aici se folosesc mai mult treptele inferioare de viteză, iar motorul își pierde funcția de autocurățare. 

În aceste condiții, regenerarea constantă a filtrului de particule este o operațiune absolut obligatorie, semnalată, de regulă, prin aprinderea martorului de bord corespunzător. 

În cazul în care optezi pentru o mașină cu motorizare diesel, așteaptă-te la costuri destul de mari pentru curățarea, recondiționarea sau înlocuirea filtrului de particule. Dacă te confrunți deja cu o astfel de problemă, achiziționează un filtru de particule de la Autohut, potrivit modelului mașinii tale. 

Injectoarele 

Un alt minus pe care îl prezintă motorizarea diesel – mai ales dacă ne raportăm la mașinile moderne – face referire la sensibilitatea injectoarelor. Mai exact, dacă motorina folosită nu este de cea mai bună calitate, injectoarele riscă să se înfunde, la fel ca filtrul de particule. Înlocuirea sau reparațiile injectoarelor necesită, de asemenea, costuri destul de ridicate. 

Din păcate, nu poți fi 100% sigur că eviți această problemă nici chiar alimentând doar combustibili aditivați. Motivul? Acesta este depozitat, de cele mai multe ori, în containere pline de depuneri. Astfel, riști să găsești la pompă motorină plină de impurități. 

De asemenea, injectoarele pot avea de suferit atunci când se circulă în regim de viteze și de turații scăzute. Atunci când aceste componente se defectează, consumul de carburant crește simțitor. 

Valva EGR 

EGR sau Exhaust Gas Recirculation este denumirea valvei responsabilă de limitarea poluării cauzate de emisiile de gaze ale mașinii. Cu alte cuvinte, rolul acesteia este de a prelua o parte din cantitatea de gaze arse și de a o reintroduce în admisie, unde are loc amestecul gazelor cu aerul curat. 

În acest mod, valva EGR asigură arderea mai bună a gazelor și a oxizilor de azot. 

De fiecare dată când valva își exercită această funcție, performanțele sale scad, motiv pentru care este foarte posibil să te confrunți cu defectarea sa, în cazul în care conduci o mașină cu motorizare diesel. Din cauza depunerilor, a gazelor pline de funingine și a uleiului nears, pe pereții valvei se formează depuneri care obturează traseul gazelor. 

Înlocuirea valvei EGR este o operațiune migăloasă și costisitoare. 

Ține cont de aceste informații atunci când conduci o mașină pe motorină și verifică în mod constant starea pieselor descrise în acest articol.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...

Cum să alegi conectorii potriviți pentru doze electrice în funcție de proiectul tău

Alegerea conectorilor potriviți pentru dozele electrice este un pas esențial în orice proiect de instalație electrică, fie că este...