Titrul de anticorpi rămâne ridicat și la trei luni de la vaccinarea anti-Covid

Regina Maria a măsurat titrul de anticorpi pe un eșantion de 395 persoane vaccinate cu Pfizer la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin.

Potrivit datelor colectate la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantității de anticorpi, fără a afecta eficiența vaccinurilor.

Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel.

În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

În cazul pacienților post Covid, care au avut cantități inițiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată, un procent de aproximativ 70%.

Media cantității de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, față 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare.

Spre diferență, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiul Regina Maria, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml

Scăderea titrului de anticorpi era așteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecție în fața virusului SARS-CoV-2.

Un studiu publicat recent în prestigioasa revistă „The New England Journal of Medicine” a relevat că nivelurile de anticorpi scad cu timpul, însă rămân la un nivel protector eficient.

1,26% din totalul persoanelor cuprinse în studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 după vaccinare

Un procent de 8%, 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi față de testarea anterioară.

Aceste creșteri au variat între 20U/ml și 13.472 U/ml. 6 dintre acești pacienți au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienți au fost diagnosticați cu Covid-19 după vaccinare, un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu.

Toți cei 5 pacienți au făcut forme ușoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedește eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave și a spitalizării.

Așa cum era de așteptat, acești pacienți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi.

Toate persoanele care au înregistrat creșteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezența anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, 3 dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecție.

Impactul vaccinurilor în fața formelor grave a fost dovedit și într-un studiu publicat în revista Lancet care a analizat datele din teren ale tuturor persoanelor vaccinate în Israel.

Schema completă de vaccinare este extrem de eficace în toate grupele de vârstă în prevenirea infectării simptomatice și asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2, dar și împotriva spitalizării pentru formele moderate și grave, inclusiv decesele, de Covid-19.

Persoanele supraponderale pot înregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiul Regina Maria indică o concluzie interesantă. Indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali.

Scăderea titrului de anticorpi este mai puțin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Astfel, pentru subiecții supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, față de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienților normoponderali.

Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate împotriva Covid-19 în acest moment în România, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...

Startup-ul românesc Examin atrage o finanțare pre-seed de 200.000 euro

Examin, un startup românesc specializat în automatizarea și analiza video cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a atras o finanțare pre-seed...