Tipuri de coroane dentare – avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni

Scopul principal al unei coroane este de a restabili rezistența, funcționalitatea, forma și dimensiunea unui dinte și de a-i îmbunătăți aspectul.

O coroană nu numai că va îmbunătăți aspectul dintelui, dar îl va proteja împotriva uzurii și deteriorării ulterioare. Rezistența coroanei dentare depinde de materialul din care ea este realizată. Din acest punct de vedere, ai următoarele opțiuni:

Coroană metalo-ceramică

Aceste coroane reprezintă una dintre cele mai populare opțiuni printre pacienți pentru că sunt rezistente și ieftine.

Sunt susținute de o structură metalică și se integrează bine în forma, aspectul și funcția dinților naturali.

Cu toate acestea, o astfel de opțiune nu este potrivită pentru persoanele care se confruntă cu anumite probleme dentare, cum ar fi retracția gingivală.

La un moment dat, s-ar putea ca gingia să se retragă și să lase expusă partea metalică a coroanei, stricând aspectul danturii.

Coroane integral din ceramică/porțelan

Coroanele dentare integral ceramice oferă un aspect natural neegalat de niciun alt tip de coroană.

Calitatea optică lucioasă și strălucitoare a unui dinte natural este generată de modul în care lumina trece prin dinte și este apoi reflectată în exterior.

Scopul creării unei coroane ceramice este de a imita caracteristicile de gestionare a luminii și, prin urmare, aspectul unui dinte natural.

Sunt recomandate în mod special pentru restaurarea dinților din față. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de rezistente ca și coroanele metalo-ceramice.

Coroane din oțel inoxidabil

Folosite în mod special în pedodonție, pentru restaurarea dinților în cazul copiilor. Avantajul cel mai mare al unor astfel de coroane este grosimea redusă – sunt mult mai subțiri în comparație cu alte tipuri de coroane, deci nu trebuie șlefuit foarte mult dintele.

Acum zeci de ani, singurele coroane dentare folosite în stomatologie Iași erau cele din oțel inoxidabil. Cu timpul însă, tehnologia a avansat, iar astăzi coroanele realizate din acest material sunt mult mai rezistente și aspectuoase.

Coroane din zirconiu

Coroanele din zirconiu reprezintă cel mai dur și mai rezistent tip de coroană ceramică disponibilă.

Zirconiul este un tip de cristal extrem de durabil și practic indestructibil, motiv pentru care aceste coroane sunt atât de rezistente și rezistă excepțional de bine la forțele impuse de mușcătură și de mestecat.

Acestea sunt de aceeași culoare cu dinții naturali, însă nu sunt la fel de translucide și nu reflectă lumina ca alte coroane din porțelan, datorită culorii foarte opace a ceramicii.

Coroane din compozit

Restaurările din compozit sunt mai puțin costisitoare decât coroanele din metal, ceramică sau zirconiu.

Cu toate acestea, medicii dentiști nu recomandă în mod normal acest tip de coroane, deoarece nu sunt rezistente și sunt mai vulnerabile la fracturi și uzură.

Coroanele din compozit sunt folosite doar pe dinții de lapte cariați, mai degrabă decât pe dinții permanenți.

În momentul de față, atunci când vine vorba de coroane dentare Iași, cele mai folosite sunt cele realizate din ceramică sau zirconiu.

Pacienții care au nevoie de o coroană dentară, dar nu au bugetul necesar pentru o coroană din zirconiu, pot opta pentru una metalo-ceramică.

Medicul tău îți va expune toate opțiunile pe care le ai, împreună cu avantajele și dezavantajele fiecăreia, pentru a lua cea mai bună decizie pentru restaurarea dinților afectați.

- Publicitate -

Vrei să-ți achiziționezi o locuință modernă? Cum să finanțezi schimbările majore?

Achiziționarea unei locuințe moderne este un obiectiv important pentru mulți dintre noi, dar poate părea o provocare financiară semnificativă....

Piața criptomonedelor, scădere puternică a capitalizării totale în august

În august 2024, piața criptomonedelor a resimțit o scădere cu 13,1% a capitalizării bursiere totale, influențată de preocupările macroeconomice...