Mai mult de jumătate dintre tinerii din Generația Z spun că focusul lor pentru 2021 s-a axat pe economisire, în măsura în care 2020 le-a generat pierderi financiare.
Totodată, 48% dintre ei și-au propus, anul acesta, să câștige mai mult (vs. 33% în 2020), arată studiul Insights PulseZ.
De asemenea, 45% dintre participanți spun că sunt mult mai atenți la cheltuielile pe care le fac, în vreme ce 25% dintre ei și-au propus să investească mai mult ca anul trecut.
De altfel, intențiile de investiții se remarcă îndeosebi în rândul sexului masculin (33%), în comparație cu reprezentantele sexului feminin (18%).
Interesant este faptul că intențiile de a investi se remarcă mai mult în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani (30%) decât în cazul celor de peste 21 de ani.
Ce produse achiziționează tinerii din Generația Z
În ceea ce privește produsele pe care tinerii le achiziționează în prezent, cele mai multe sunt produse de tip FMCG (băuturi răcoritoare, batoane de ciocolată, snacks-uri, mâncare comandată cu livrare).
Interesant este că tinerii preferă să renunțe mai degrabă la jocurile video și cursurile online în detrimentul produselor vestimentare.
De altfel, există categorii unde preferințele de achiziție sunt dictate de sex, de vârstă sau de preferințele personale.
Astfel, 17% dintre băieți cumpără jocuri video la fel de des ca-n trecut (vs. 6% dintre fete), iar 32% dintre fete achiziționează cărți/audiobooks la fel de des (vs. 25% dintre băieți).
Mai mult, 35% dintre băieți cumpără la fel de des produse IT & gadgeturi (vs. 27% dintre fete).
Totodată, comparativ cu anul trecut, a crescut numărul celor care au început să cumpere mai mult din online decât din offline (18% față de 12%).
Jumătate dintre tinerii generației Z consideră că fac achiziții echilibrate, în egală măsură din online și offline (51%).
Generația Z plătește cu numerar
95% dintre tineri preferă să utilizeze, cel mai des, plata cu numerar, o treime dintre ei declarând că fac peste 10 astfel de plăți pe săptămână.
În ceea ce privește plata online, aceasta este utilizată între 1 și 4 ori pe săptămână de 62% dintre ei.
De altfel, și cardul bancar utilizat la magazin este o metodă des folosită, el fiind menționat de 80% dintre participanți. Doar 45% dintre tineri folosesc telefonul ca mijloc de plată.