Timpul petrecut în spațiile închise îți poate afecta sănătatea

Așa numita „generație indoor” a fost analizată într-un nou studiu realizat de YouGov pentru VELUX, în cadrul căruia 16.000 de respondenți din 14 țări din Europa și America de Nord au fost întrebați despre percepțiile lor asupra vieții petrecute în spațiile interioare. 

În medie, oamenii petrec 90% din timp în spații închise (WHO Europe 2013 report, US Environmental Protection Agency), dar de cele mai multe ori riscurile asociate acestor medii rămân necunoscute.

În primul rând, oamenii tind să creadă că petrec mai puțin timp în interior decât se întâmplă în realitate. Percepția tuturor celor chestionați a fost că 82% dintre respondenți cred că petrec mai puțin de 21 de ore în interior în fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinși că petrec mai puțin de 18 ore. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, mai mult de 21 de ore în spațiile închise.

Deși poluarea urbană este o problemă pentru mulți dintre respondenți, doar 77% nu sunt conștienți că, în realitate, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).

„Știm instinctiv că petrecerea atâtor ore în locuri închise nu este bună pentru noi”, afirmă Peter Foldbjerg, managerul departamentului „Daylight Energy and Indoor Climate” din cadrul VELUX. „Potrivit cercetărilor, a trăi în locuințe umede, în care există mucegai, duce la creșterea riscului de a dezvolta astm cu 40% (IBP Fraunhofer) și ne face vulnerabili la dezvoltarea și altor afecțiuni.”

Activitățile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curățenia, dușul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior – chiar și somnul și respirația, toate acestea contribuie la aerul poluat din interior, care de-a lungul timpului poate provoca dezvoltarea bolilor.  Într-adevăr, un fapt este cert – mai mulți copii vor suferi de astm sau alergii în următorii ani, dacă nu se acționează în îmbunătățirea proiectării locuințelor și a clădirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntăm în prezent – poluarea interioară și media orelor petrecute de Generația Indoor în spațiile închise.

Pentru a ilustra aceste riscuri, grupul VELUX a lansat un film despre „Generația Indoor”. Filmul îi conduce pe spectatori într-o istorie a vieții în spațiile închise, care au devenit întunecate, izolate și care prezintă de multe ori procentaje nesănătoase de umiditate, bacterii și poluanți chimici prezenți în aer. Rezultatul este că ne luptăm din ce în ce mai mult cu tuse, răceli și alte boli respiratorii, tulburări de somn, lipsă de energie, stare de spirit precară, o concentrare slabă, dar și alte afecțiuni.

Este timpul să regândim modul în care trăim în spațiile închise și să ne asigurăm că facem toate eforturile pentru ca mediul în care trăim sa devină unul sănătos.

Șase pași simpli pentru a face aerul din locuință mai sănătos

  • Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat să pătrundă în încăperi;
  • Mențineți închise ușile în baie și porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți o fereastră atunci când faceți duș;
  • Porniți ventilatorul hotei atunci când gătiți și deschideți geamurile;
  • Nu ardeți lumânări;
  • Uscați hainele în mediul exterior;
  • Faceți curățenie regulate.
- Publicitate -

Ultimele

4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu și jumătate cred că este ok

Un procent 39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor,...