Timişoara şi Ploieşti au avut cea mai mare rată de scădere a preţurilor apartamentelor

La finele lui 2010, preţurile locuinţelor au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani. În 2011, scăderile de preţ vor fi mai puţin importante decât în ultimii doi ani.

În 2010, Timişoara şi Ploieşti au avut cele mai mari scăderi medii lunare ale preţurilor apartamentelor, iar la finele anului trecut preţurile locuinţelor au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, potrivit unei analize imobiliare.ro

- Publicitate -Domeniile Ostrov

„2010 a fost un an în care preţurile apartamentelor au scăzut destul de mult, chiar şi cu 3% la intervale lunare. La nivel naţional putem vorbi de o scădere de preţ medie lunară de 1,4%. La nivelul oraşelor pe care le monitorizăm, Timişoara prezintă cea mai mare scădere medie lunară, de 1,6%; urmează Ploieşti cu o scădere medie lunară de 1,5%; Bucureşti şi Constanţa cu 1,1%/lună; Braşov cu 0,7%, Iaşi cu 0,6% şi Cluj-Napoca cu o scădere medie lunară de doar 0,4%. În lipsa unor semnale concrete dinspre economia naţională, în primele luni ale acestui an nu ne aşteptăm la evoluţii spectaculoase ale preţurilor. În 2011, scăderile de preţ, acolo unde vor exista, vor fi mai puţin importante decât în ultimii doi ani”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

În ultima lună a anului, preţurile apartamentelor la nivel naţional au scăzut cu 1,5%. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru sfârşitul anului a ajuns la valoarea de 1.033 euro/mp util, cu 16 euro/mp (1,5%) mai puţin decât în luna precedentă. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 15,9% mai mici. Lunile în care preţurile apartamentelor, în ceea ce priveşte trendul naţional, au avut cel mai mult de suferit în 2010 au fost octombrie (-3,1%), august (-3%) şi iunie (-2,8%).

Timişoara, cel mai ieftin oraş mare

Spre final de an, ritmul de scădere a preţurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Timişoara a fost mai moderat, de 0,4%, în timp ce valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată la final de an, 787 euro/mp util, califică în continuare Timişoara drept oraşul cu cele mai ieftine apartamente din ţară şi, totodată, cu cea mai mare scădere medie lunară în 2010. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ este de 17,7%.

Ploieşti se află, alături de Timişoara, în topul oraşelor cu cea mai mare rată de scădere a preţurilor apartamentelor, cu un declin mediu lunar de 1,5%, pe tot parcursul anului 2010.

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, pentru finalul anului 2010, o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare aici. Cu o scădere de 4,9% înregistrată în ultimele treizeci de zile, Ploieştiul a înregistrat cea mai mare depreciere a preţurilor apartamentelor în luna decembrie 2010. În comparaţie cu finalul anului 2009, preţurile solicitate în prezent sunt cu 17% mai mici.

Apartamente mai ieftine cu 12%, în Capitală

Şi în Bucureşti, în luna decembrie, s-a atins un nou prag minim al preţurilor apartamentelor de la începutul crizei imobiliare până în prezent, indicele imobiliare.ro indicând o valoare medie de 1.154 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în scădere cu 0,9% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu ultima lună a anului 2009, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,2% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită asemănător la nivelul celor două mari categorii de apartamente, noi şi vechi.

În Braşov, dinamica segmentului rezidenţial a fost temperată la finalul anului 2010. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna decembrie, o valoare de 870 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,8% mai puţin decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 8,4% mai mic. Cu o scădere medie lunară de 0,7%, mult sub media naţională de 1,4%, Braşovul se regăseşte printre oraşele cu cea mai mică rată de scădere a preţurilor apartamentelor în 2010. Într-un mod surprinzător a evoluat preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene, care a urcat la finalul anului cu 2,5%, după o altă creştere de 5,2%, în noiembrie, până la valoarea de 946 euro/mp.

În Cluj-Napoca, preţurile au avut cea mai mică rată de scădere

După o scădere importantă înregistrată în luna noiembrie, când s-a atins şi pragul minim al ultimelor nouă luni, în Cluj-Napoca, în ultima lună a anului, preţurile apartamentelor au crescut cu 0,3%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca încheie anul cu o valoare medie de 993 euro/mp util. În comparaţie cu finalul anului 2009, valoarea actuală este cu 5,1% mai mică. Cluj-Napoca este oraşul în care preţurile apartamentelor au avut cea mai mică rată de scădere în 2010. Creşterea de preţ a fost înregistrată doar la apartamentele vechi.

Preţul solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanţa a mai pierdut un procent şi în ultima lună din an, sub influenţa evoluţiei preţurilor locuinţelor noi. Indicele imobiliare.ro pentru ultima lună din an a înregistrat o valoare de 919 euro/mp de suprafaţă utilă. Per ansamblu, în 2010, preţurile apartamentelor de aici au înregistrat o scădere de 12,8%.

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică pentru finalul anului 2010 o valoare medie de 858 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 4%, faţă de luna noiembrie. Asistăm, astfel, la cea mai mică valoare a preţurilor apartamentelor înregistrată în Iaşi în ultimii trei ani. În comparaţie cu finalul anului 2009, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7,4% mai mici.

Decembrie plin cu magazine noi pentru Sinsay. Polonezii se extind puternic

Retailerul polonez de fashion și articole pentru casă Sinsay, parte a grupului LPP, încheie anul cu opt unități noi...

EFECTUL PROPAGANDEI! Doar 43% dintre români cred că se trăiește mai bine ca înainte de aderarea la UE

Doar 43% din respondenții unui studiu realizat în urma unui plan de cercetare complex și inclus în Raportul Pareto...