All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

joi | 26 noiembrie | 2020
1.8 C
București

TenarisSilcotub atinge 100% rată de recuperare a deșeurilor din fier

TenarisSilcotub a reușit să atingă un grad de 100% recuperare a deșeurilor din fier rezultate din procesele de producție din fabricile sale.

Oțelăria TenarisSilcotub din Călărași este unul dintre cele mai bune exemple de practică din industria de profil.

Producția de aici se bazează în proporție de 96% pe un material reciclabil la infinit, respectiv fierul vechi, colectat și procesat de către companie într-o cantitate de aproximativ 500.000 de tone pe an.

Prin găsirea unor soluții de prelucrare mecanică, compania reușește ca, anual, 60.000 de tone de zgură să devină agregat, folosit pentru construcția de drumuri.

- PUBLICITATE -

Barele din oțel produse la Călărași sunt transportate la fabrica de țevi din Zalău. Aici, procesele de laminare la cald, deformare la rece, tratamente chimice, tratamente termice și diferitele prelucrări mecanice generează, la rândul lor, deșeuri feroase.

Dacă resturile de bare și de țevi sau șpanul au o utilizare imediată, revenind în procesul de elaborare a oțelului din oțelărie, pentru alte tipuri de deșeuri a fost nevoie de idei și testări pentru a se găsi soluția de a evita ca acestea să devină, pur și simplu, un „gunoi” depozitat în natură.

Țunderul uleios, de exemplu, a fost timp de decenii considerat un deșeu neutilizabil de către industria siderurgică, având ca unică soluție depozitarea finală.

Echipa TenarisSilcotub a reușit în ultimii ani să găsească soluția de a transforma, în fiecare an, 800 de tone din acest deșeu într‑un material de adaos pentru cuptorul electric din Călărași.

Mult mai important ca și cantitate, țunderul uscat (sau crusta de țunder) este generat într-o cantitate de aproximativ 8.000 de tone anual.

Pentru acest deșeu, compania a identificat mai multe soluții de valorificare. Fie că este folosit în siderurgie sau în industria chimică, fie că devine parte din materialul folosit în producția unor componente pentru frigidere, acest deșeu refolosit înseamnă aproximativ 15.000 de metri cubi de spații de depozitare în natură salvați în fiecare an.

TenarisSilcotub a investit peste 500 de milioane de dolari în ultimii 15 ani

Investițiile au fost realizate în noi linii de producție pentru produse cu valoare adăugată mare și retehnologizarea celor existente pentru a le aduce la standardele exigente de sustenabilitate ale companiei.

Printre cele mai relevante investiții care au avut ca rezultat alinierea la cele mai bune tehnici disponibile în domeniul protecției mediului se numără instalația de captare și epurare a gazelor arse din procesul de elaborare a oțelului de la oțelăria din Călărași, modernizarea stației de tratare a apelor în fabrica din Zalău sau retehnologizarea liniei de finisare a țevilor petroliere de la Zalău.

- PUBLICITATE -