Tehnologiile viitorului, BIM și scanarea 3D, în arhitectura locală

Tehnologiile viitorului pătrund încet, dar sigur, în România în domeniile arhitecturii și construcțiilor. Arhitecții au fost primii care au adoptat noile tehnologii BIM și 3D. Deja au fost date în folosință proiecte utilizând tehnologia BIM, exemple fiind cele ale Studio ae, respectiv Showroomul Emag din Sibiu și reconversia fostei Autogări Chitila într-un supermarket Mega Image.

Andrei și Elena Ștefănescu, doi tineri arhitecți, fondatorii firmei de arhitectură Studio ae, au livrat deja proiecte reprezentative folosind tehnologia BIM.

Ce înseamnă BIM

BIM Building Information Modeling (BIM) este elementul principal de digitalizare în industria construcțiilor. În prezent, echipa studio ae utilizează software-ul Revit pentru toate proiectele în lucru, de la faza de concept, la autorizare, la cea de execuție și de exploatare în timp. Software-ul Revit este utilizat pentru a proiecta și realiza un proiect de arhitectură și construcție pornind de la zero, pe bază de model 3D. Practic, Revit permite vizualizarea 3D a unei clădiri înainte de a fi construită.

BIM este mijlocul inteligent de lucru bazat pe modelul virtual 3D prin care specialiștii din arhitectură, inginerie și construcții (AEC) proiectează, planifică, construiesc și mențin eficient clădirile și infrastructura.

Avantajele BIM

Studiul Comisiei Europene despre BIM din 2019 estimează că prin digitalizarea completă în Europa în domeniul construcțiilor „în proiectele non rezidențiale ar conduce la nivel global la reducerea costurilor între 0,6 – 1 trilioane € (cu 13-21%) în faza de proiectare și construire, iar în utilizarea clădirilor între 0,3-0,4 trilioane (reducere de 10-17%) €” .

În general, arhitecții sunt primii din domeniu care au adoptat noua tehnologie.

Peste 85% din cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM. În Europa, 29% din companiile din construcții folosesc 3D BIM. Danemarca este țara cu cea mai mare rată de utilizare. În 2017, în Anglia, 90% din arhitecți utilizau BIM, iar în Franța 40%. În Anglia și Danemarca utilizarea BIM pentru proiectele publice este obligatorie.

În România, conform datelor Asociației pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor în Construcții, „mai puțin de 5% dintre proiecte construite folosesc standardul BIM”.

Studiul „The business value of BIM in Europe”  elaborat de McGraw-Hill Construction, prezintă următoarele avantaje ale BIM: înțelegerea colectivă a proiectului de arhitectură crește cu 69%, calitatea în general a proiectului crește cu 62%, se reduc neconcordanțele în timpul șantierului cu 59%, se evită cu 56% schimbările pe parcursul șantierului, clientul aprobă cu 44% mai repede proiectul, se pot controla și anticipa mai bine costurile cu 43%, se micșorează și solicitările de informații suplimentare cu 43%. Per ansamblu, conform statisticilor recente din UK, costul construcției poate scădea cu procente între 15-20%.

Arie mare de aplicare

Arhitecții, urbaniștii, peisagiștii, inginerii, constructorii, project managerii din domeniu, administratorii, marii proprietari de clădiri pot utiliza BIM la toate fazele unui proiect pe tot parcursul existenței unei construcții.

BIM a fost utilizat în reconversia unei autogări în Mega Image

Recent, Studio ae a finalizat conversia fostei Autogări Chitila din București într-un spațiu comercial. Este primul Mega Image în care arhitectura și structura au fost complet proiectate folosind BIM, la toate fazele.

Proiectul a presupus ample lucrări de construcție: consolidarea clădirii existente, extinderea cu o structură nouă și cu un „peron” public în relație cu orașul. Datorită proiectării BIM, comunicarea soluțiilor a fost mai clară, eficientă, pe parcursul șantierului s-a redus numărul modificărilor și s-a câștigat timp, iar calitatea a crescut.

Ce este scanarea 3D

Scanarea 3D este o metodă non-invazivă de culegere a informațiilor din teren. Este utilă deopotrivă arhitecților, inginerilor, constructorilor și clientului. Pe baza informațiilor rezultate din scanare, se pot prelucra datele și transforma într-un mod BIM de lucru.

De exemplu, pentru două clădiri cu o geometrie complexă aflate în șantier, studio ae a utilizat scanarea 3D și transformarea în model BIM încă din prima fază a proiectului. Acest mod de lucru a crescut calitatea proiectelor și a redus timpul de execuție.

Pe viitor, se va continua dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, realitate augmentată, VR (virtual reality), integrarea informațiilor și colaborarea folosind infrastructura cloud. În plus, dezvoltarea AI (inteligență artificială) în domeniul arhitecturii și designului va fi disponibilă. De exemplu, în 2019, la Milano, celebrul designer Phillipe Stark a expus primul scaun creat de inteligența artificială.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.