Tehnologia blockchain isi gaseste aplicatii in asistenta medicala

Finalul anului 2018 a fost marcat de anunturile despre prabusirea pietei cryptomonedelor. Criza a survenit intr-un moment in care acestea reusisera sa se impuna ca metode de plata in industria gamblingului online (vezi pe banireali.com care sunt metodele de plata acceptate de cazinourile online licentiate in Romania), pentru a face achizitii de la Microsoft, pentru a face cumparaturi din magazinele de cartier, pentru a achizitiona pachete turistice, bilete de calatorie sau chiar pentru ingrijiri medicale. In urma tendintelor speculative, Bitcoin-ul a pierdut peste 85% din capitalizarea bursiera, iar Ethereum, a doua cryptomoneda ca amploare, a scazut de la 1 400 de dolari la circa 100 de dolari.

Totusi, acesta nu este sfarsitul tehnologiei blockchain, platforma care sta in spatele dezvoltarii acestor metode alternative de plata. Medicina este unul dintre domeniile in care aceasta isi gaseste din ce in ce mai multa utilitate, revolutionand interoperabilitatea, securitatea si responsabilitatea inregistrarilor medicale (EHR) si a tehnologiei informatiei in domeniul sanatatii (HIT), a lanturilor de aprovizionare medicala, a metodologiilor de plata, a capacitatilor de cercetare si a proprietatii datelor.

Inregistrarile medicale nu au interoperabilitate si sunt extrem de costisitoare. Neputand comunica eficient, medicii si chirurugii trateaza pacientii cu afectiuni acute fara a avea acces la istoricul medical, medicamentele actuale si probele imagistice care ar putea influenta ingrijirea pacientului. Realizarea interoperabilitatii ar face posibila evitarea testelor redundante si a testelor imagistice, fapt care ar duce la diminuarea cheltuielilor administrative. Prin realizarea acesteia, consultatiile anterioare, procedurile, testele de laborator, testele imagistice si chiar serviciile de testare genetica ar putea fi stocate intr-un singur loc, accesibil in orice moment. Integrarea datelor clinice ar permite furnizorilor de sanatate sa utilizeze toate datele pentru a oferi asistenta individualizata, in timp cat mai scurt.

Tehnologia blockchain va revolutiona si domeniul cercetarilor medicale, concentrarea datelor urmand sa usureze acest proces. La randul sau, securitatea serviciilor medicale va avea de castigat in urma folosirii acestei tehnologii. Block-urile ar putea stabili un sistem care ar asigura lanturile de aprovizionare cu medicamente si dipozitive, ar elimina achizitia de materiale contrafacute si ar proteja datele personale ale pacientilor. Acestea sunt tinta atacurilor cibernetice, existand precedentul in care un spital din Los Angeles a trebuit sa plateasca cererile hackerilor pentru a debloca sistemul. Prin folosirea tehnologiei block-urilor, proprietatea asupra datelor medicale ale pacientilor s-ar intoarce la acestia, pentru a le accesa fiind necesare chei criptate. Pacientii ar putea stabili cine are acces la datele medicale si, daca este cazul, sa le imprumute centrelor de cercetare.

Intr-un mod asemanator, institutiile medicale ar putea controla transferul de date catre agentii cu atributii in controlul si prevenirea bolilor, in controlul folosirii resurselor, catre centrele de cercetare sau organizatii cu atributii in imbunatatirea calitatii serviciilor medicale. Prin urmare, datele adunate intr-o larga gama de activitati de sanatate, servicii de diagnostic si terapeutice, proceduri, teste de laborator, radiologie, dispozitive si servicii de testare genetica ar putea fi integrate intr-un singur EHC pentru fiecare pacient. Pacientii ar putea controla astfel propriile date, in timp ce unitatile medicale le-ar controla pe cele institutionale.

Exista provocari si limitari pentru punerea in practica a block-urilor de ingrijire a sanatatii. Pentru a realiza un astfel de block este nevoie de adoptarea de standarde comune de date, software adecvat sau ,,middleware” pentru a se interconecta cu registrele blockchain, stimulente pentru a atrage puterea de procesare a pietei si decizii cu privire la numarul de date ce pot fi integrate intr-un EHC al unui individ.

Pentru a atinge interoperabilitatea, este absolut necesar ca generarea si stocarea de date sa devina standardizate, astfel incat noile prescriptii, diagnosticele clinice, rezultatele testelor, reactiile la medicamente sau alte date de ordin medical sa genereze o inregistrare personalizata in timp real. Doar in momentul in care se va stabili un EHC standardizat, industria medicala va atinge un nivel optim de interoperabilitate.

Ca si in alte industrii, adoptarea unui block in asistenta medicala se va baza pe dezvoltarea  de aplicatii inovatoare care sa utilizeze infrastructura de codificare bazata pe block-uri si sa creeze o interfata pentru utilizator. Pentru dezvoltarea unei asistente medicale integrate prin tehnologia blockchain este nevoie de stimulente guvernamentale care sa atraga puterea de procesare a investitorilor. Sprijinul guvernelor, prin modificarea legislatiei pentru a se conforma unui sistem securizat criptat, ar putea fi un semnal puternic pentru cei care investesc in aceasta tehnologie.

Este de asteptat ca in urmatorii ani tehnologia sa fie adoptata de mai multe industrii, de la finante la alimentatie si minerit. In domeniul sanatatii exista oportunitati de a revolutiona nu numai informatiile electronice privind sanatatea, liniile de aprovizionare si proprietatea asupra datelor, ci si de a asimila transele de date in scopul cercetarii, prin crearea de EHC-uri transparente, digitale, sigure, controlate de institutii si, mai important, de pacienti.

- Publicitate -

București, pe primul loc la lipsa locurilor de parcare, dar sunt și orașe unde parchezi ușor

București este orașul din România în care rezidenții întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea locurilor de parcare, la...

Ziua productivă se cunoaște de dimineață: 5 obiceiuri care te vor ajuta să-ți începi ziua cu spor

În prezent, modul în care îți începi ziua poate face diferența între o zi de lucru reușită și una...