Tehnici și sfaturi pentru aplicarea corectă a adezivilor pe suprafețe de piatră naturală

Aplicarea adezivilor pe suprafețe de piatră naturală poate părea o sarcină dificilă, dar există anumite tehnici care pot face diferența dintre un rezultat de succes și unul nesatisfăcător. Află cum să alegi și să folosești corect adezivii pentru placările cu roci naturale!

Alege adezivi potriviți pentru piatră naturală

Există o varietate de adezivi pentru piatră naturală și este important să alegi produsul adecvat proiectului tău. Ține cont de aspecte precum: tipul de rocă, dacă este impermeabil sau sensibil la umiditate, stratul suport și condițiile de lucru. Fiecare tip de adeziv are avantajele și dezavantajele sale, așa că este esențial să citești cu atenție specificațiile tehnice.

De asemenea, în procesul de alegere a adezivului, trebuie să iei în considerare proprietățile pietrei naturale. Acestea pot varia semnificativ în ceea ce privește gradul de absorbție, stabilitatea dimensională, rezistența la pătare,  și alte caracteristici fizice. De exemplu, marmura și granitul sunt mai puțin poroase decât anumite tipuri de sandstone.

Aceste caracteristici pot influența alegerea adezivului. Dacă piatra naturală are un grad mediu sau ridicat de absorbție a apei, vei avea nevoie de un adeziv flexibil, special pentru acest tip de placare. 

Înainte de a aplica adezivul pe întreaga suprafață, este recomandat să faci un test pe o porțiune mică sau pe o bucată de rezervă de rocă naturală. Acest lucru îți va oferi informații despre cum se va comporta adezivul cu tipul de piatră ales și dacă rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor tale. De exemplu, poți verifica dacă adezivul se întinde uniform și aderă bine, rezistă la umiditate și nu modifică aspectul estetic și culoarea placării.

În cazul pietrei naturale transparente, alege adeziv alb

Dacă piatra naturală are un anumit grad de transparență, este deosebit de important să optezi pentru un adeziv alb. O variantă gri va fi vizibilă prin material, afectând culoarea și estetica finală a finisajului.

Mai mult, datorită proprietăților îmbunătățite ale adezivului alb, vei beneficia de o aderență mai bună și de o rezistență superioară în timp, comparativ cu alte tipuri de produse. Asigură-te că alegi un adeziv de calitate superioară, care să fie compatibil cu piatra naturală pe care urmează să o montezi și cu stratul suport!

Pregătește suprafața pentru aplicarea adezivului

Aderența și durabilitatea unei placări cu piatră naturală sunt influențate, printre altele, de modul în care a fost pregătită suprafața suport. Iată câteva idei principale pentru a realiza această etapă corect:

  • asigură-te că suportul este curat, lipsit de praf, murdărie, urme de grăsimi, uleiuri sau vopsea;
  • suprafața pe care se va monta piatra naturală trebuie să fie rezistentă mecanic și maturată (în caz contrar, contracțiile șapelor sau tencuielilor vor afecta placarea);
  • pentru îmbunătățirea gradului de aderență, se va folosi amorsă;
  • verifică dacă suprafața este plană; denivelările prea mari pot afecta aderența adezivului și pot duce la rezultate nesatisfăcătoare.

În zilele călduroase, udă suprafețele expuse la soare cu apă

Pentru a-și păstra proprietățile, adezivul trebuie aplicat în anumite condiții specificate de producător. Contează atât umiditatea, cât și temperatura din mediu și a suportului. În zilele călduroase, suprafețele expuse la soare se pot încălzi excesiv, ceea ce poate afecta aderența adezivului.

Un truc recomandat de producători este să uzi suportul expus la soare cu apă, pentru a-i reduce temperatura și a evita uscarea prea rapidă a adezivului. După zvântarea apei, poți începe placarea așa cum ai proceda în mod normal. 

Aplică adezivul atât pe stratul suport, cât și pe placă

Pentru a asigura o aderență foarte bună, adezivul se aplică atât pe stratul suport, în strat subțire, cu partea lisă (netedă) a șpaclului, cât și pe întreaga suprafață a piatrei naturale, cu o spatulă dințată. Această tehnică se numește metoda dublei aplicări. 

Dacă piatra naturală are o suprafață neregulată, alege un adeziv care poate fi aplicat în strat mai gros, astfel încât să preia diferențele de planeitate. Spatele plăcii nu se udă înainte de montaj, pentru că va fi afectată aderența. În cazul în care roca este prăfuită, se va curăța cu o cârpă umedă.

Este important să respecți timpul de corecție, de uscare și de dare în folosință a suprafețelor placate cu piatră naturală, conform instrucțiunilor producătorului, pentru a te asigura că adezivul se fixează corect și că aderența este puternică.

Utilizarea corectă a adezivilor pe suprafețe de piatră naturală implică selecția adecvată a materialelor, pregătirea minuțioasă a suprafeței, respectarea unor tehnici specifice de aplicare și adaptarea la condițiile externe. Fiecare detaliu are rolul său în asigurarea unei aderențe optime și a rezultatului estetic dorit.

- Publicitate -

Al doilea magazin TEDi din Pitești s-a deschis în centrul comercial Supernova

Noul magazin TEDi Supernova Pitești se întinde pe o suprafață de 755 mp și comercializează articole de uz casnic,...

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...