Țara Făgărașului este una dintre principalele regiuni turistice, istorice și etnografice ale României. Mai multe organizații și asociații, alături de autoritățile locale și de investitori locali, s-au decis să promoveze mult mai eficient această regiune precum și să impulsioneze dezvoltarea infrastructurii, pentru a nu mai fi ”Cenușăreasa” turistică dintre Brașov și Sibiu, înconjurată de zonele turistice de mare succes Valea Prahovei, Bran-Moieciu și Mărginimea Sibiului.
În acest sens, a fost lansat proiectul ”Inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) Răsăritul Țării Făgărașului, constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor și promovarea potențialului turistic al zonei în comunele: Mândra, Hârseni, Șercaia, Părău, Comăna, Șinca Nouă, Holbav”.
Au fost încheiate, astfel, acorduri de asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din arealul vizat, pentru amplasarea de panouri de informare mobile pe domeniul public, amplasarea informațiilor turistice în cadrul panourilor special amenajate în cadrul primăriilor (la avizierele acestora), amplasarea informațiilor turistice prin panouri, hărți și materiale tipărite, în cadrul centrului de informare turistică al comunelor și promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și cicloturism identificate.
Proiectul de inițializare a traseelor este derulat de Asociația PROCULT Mărgineni, fiind finanțat de GAL Răsăritul Țării Făgărașului și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – în parteneriat cu cele 7 comune.
Proiectul cuprinde, printre altele:
– Amplasarea de panouri mobile de informare pe domeniul public.
– Promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și de cicloturism.
– Identificarea de trasee turistice pe teritoriul GAL Răsăritul Țării Făgărașului și monitorizarea acestora prin intermediul unei aplicații mobile Android/IOS.
– Identificarea obiectivelor turistice și informatizarea acestora prin intermediul codurilor QR cu link direct pe poziția de corespondență de pe site-ul proiectului. Accesarea codurilor QR va furniza instantaneu atât informații de orientare geografică, locație, trasee, obiective turistice din zona respectivă, cât și informații generale, date istorice, natură și arii protejate.
– Realizarea unei aplicații pentru smartphone (IOS și Android) care va fi activă după descărcare chiar și fără conexiune la internet.
– Realizarea unui site interactiv interconectat cu aplicația mobilă, cu scop informal-educațional, și de promovare a zonei.
– Promovarea traseelor turistice și a obiectivelor turistice existente în GAL
Răsăritul Țării Făgărașului prin intermediul materialelor de promovare editate
în cadrul proiectului.
Întregul proiect de promovare se desfășoară cu îndemnul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!”