Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiții de peste trei miliarde euro, spun cei mai importanți jucători din piața imobiliară.
Propunerea de suspendare a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 și a atras reacții vehemente din piață.
Efectele acestor decizii se vor resimți prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienți nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector.
În plus, neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectați si vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alături de specialiștii și experții de urbanism, generează o stare de confuzie și impredictibilitate pe durata următorilor doi ani referitor la acțiunile Primăriei Municipiului București.
„Incertitudinea și lipsa de transparență în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate și colaborare cu mediul de afaceri. Considerăm necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului București să aibă și o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale”, a declarat Antoanela Comșa, Președinte al Consiliului Director AREI.
Bucharest Real Estate Club spune că proiectul de hotărâre este un semnal puternic negativ și riscă să declaseze Bucureștiului de pe harta oraselor atractive din Europa de Sud-Est.
„Atragem atenția că orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din București trebuie să aibă în vedere impactul global și mesajele pe care municipalitatea le transmite în piață. Riscăm să retrogradam capitala în ochii investitorilor” declară Despina Ponomarenco, Președinte Bucharest Real Estate Club.