Suprafața totală de spații de birouri moderne din București a depășit 3,42 milioane mp

Totuși, în trimestrul al treilea al anului nu a mai fost demarată nicio construcție nouă pentru spații de birouri

Până la finalul trimestrului al treilea al anului 2023, suprafața totală a birourilor moderne din București a crescut la 3,42 milioane mp închiriabili.

În această perioadă, au fost finalizați 32.500 mp de spații noi de birouri, iar până la sfârșitul anului se preconizează că va fi finalizată construcția unui proiect cu o suprafață totală închiriabilă de 8.000 mp.

La sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 48.000 mp de spații de birouri erau în construcție, cu finalizare planificată în al patrulea trimestru din 2023 și în perioada 2024-2026. Totuși, nu a mai fost demarată în această perioadă nicio construcție nouă pentru spații de birouri.

Cererea brută aproape s-a dublat în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă a anului trecut, însă, din acest total, reînnoirile și renegocierile au reprezentat 62%.

În comparație cu celelalte capitale din CEE, la 14,5%, Bucureștiul a avut o rată de neocupare ușor mai mare la sfârșitul trimestrului 3. În ceea ce privește chiriile, Bucureștiul are unele dintre cele mai mici chirii prime din întreaga regiune.

Care este situația în Europa Centrală și de Est

În CEE, în perioada amintită s-a înregistrat o scădere a cererii brute în Praga (cu 34%) și Bratislava (cu 23%), în timp ce acesta a crescut în Budapesta (cu 34,2%) și București (cu 95%).

Praga înregistrează cea mai mică rată de neocupare (7,4%), în timp ce Bucureștiul a avut cel mai mare procent de birouri neocupate, de 14,5%. Rata de neocupare din Bratislava și Budapesta a depășit 13%.

În Bratislava, piața de birouri este saturată și nu există nicio clădire nouă care să urmeze să fie livrată în 2024, iar pentru 2025, există până în prezent doar 10.000 mp în construcție.

O excepție este piața de birouri din Budapesta, care are în prezent aproape 300.000 mp în construcție, din care 270.000 mp vor fi livrați în 2024, în ciuda unei rate de neocupare destul de mari.

CITEȘTE ȘI: Spaces introduce în România conceptul de spații de lucru productive

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...