Sub 15% dintre consumatori vor plăti facturi compensate la gaze și electricitate

Numai 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă, conform unei analize Asociaţia Energia Inteligentă, citată de Agerpres.

Un procent un pic mai mare (15%) dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 lei pe lună.

Situația vine în urma faptului că plafonarea la electricitate se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

Pentru consumatorii care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

Asociația arată că pentru 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh.

La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

Pentru consumatorii care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

Este cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care nu plătesc un preţ de peste 0,37 lei/kWh.

Cum se face compensarea facturilor la energie electrică?

Compensarea energiei electrice se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează electricitate sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh.

În această situaţie se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate).

Mai mult, compensarea se aplică doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, nu se acordă nicio compensație.

În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 – 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh.

La un consum mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 – 2,5 lei/lună.

Cum se face compensarea facturilor la gaze naturale?

La gaze, dacă utilizatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 202, se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract.

Compensația se aplică doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

Dacă preţul gazelor din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), consumatorul nu primeşte nici o compensaţie.

Mai mult, dacă consumul este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021 sau sub 20 mc/lună, compensația este zero.

În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

CITEŞTE ŞI: Puțini consumatori vor avea facturile la gaz compensate în luna ianuarie 2022

- Publicitate -

Ultimele

Românii sunt mai puțin interesați să cumpere locuințe și se orientează spre închiriere

Ponderea celor care plănuiesc să achiziționeze o locuință în următoarele 12 luni a scăzut cu 8%, de la 45%...