Stocul de birouri moderne din Europa Centrală și de Est, 30 mil mp până în 2021

Cea mai mare ofertă de spații de birouri moderne în 15 țări din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a fost înregistrată în Varșovia, Budapesta și Praga, iar în București au fost livrate cele mai multe spații moderne de birouri în primul semestru din 2019 (185.000 mp), conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Raportată la numărul de locuitori, suprafața de birouri a Bucureștiului este cu aproape o treime sub cea a Varșoviei, care se află la rândul ei semnificativ sub alte piețe din vestul Europei, astfel că există încă loc de creștere.

Raportul Colliers analizează piețele de birouri din 15 țări din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ucraina.

Majoritatea proiectelor de birouri moderne se află în capitalele țărilor, însă piața se dezvoltă și în orașele regionale. În prima jumătate a anului 2019, în toate capitalele din cele 15 țări analizate, chiriașii au închiriat peste 1,5 milioane mp spații de birouri.

De asemenea, tot mai multe clădiri de birouri dețin certificări de prestigiu, oferă soluții tehnologice și ecologice moderne și spații inovatoare. Cei mai activi chiriași sunt din sectoarele IT, servicii profesionale, servicii bancare și BPO / SSC.

Stocul total de spații de birouri moderne din cele 15 țări ECE a atins aproape 27 milioane mp în semestrul I al anului 2019. La acel moment, dezvoltatorii au finalizat 707.000 mp și în prezent se află în construcție 3,7 milioane mp. Cea mai mare ofertă de spații de birouri moderne a fost înregistrată în Varșovia, Budapesta și Praga, în timp ce în București a existat cea mai mare creștere a stocului. Locul doi în ceea ce privește dinamica suprafețelor de spații noi de birouri finalizate a fost ocupat Sofia, urmată de Varșovia”, a declarat Dominika Jędrak, Director of Research and Consultancy Services, Colliers International. 

Reconversia fostelor proprietăți industriale în spații de birouri moderne este una dintre tendințele pieței

În prima jumătate a anului 2019, în Cehia și Slovacia peste 130.000 mp spații de birouri au fost inaugurați în Praga și Bratislava. De asemenea, principala tendință a pieței este de reconvertire a proprietăților industriale vechi în spații de birouri moderne.

Un exemplu în acest sens este proiectul mixt Pradiareň 1900, care presupune renovarea fostei fabrici de țesături din Bratislava.

Bucureștiul s-a transformat într-una din cele mai dinamice economii din regiunea ECE. Acest lucru este strâns legat de forța de muncă: aceasta oferă un mix complex de bune abilități lingvistice, precum și costuri mult mai mici decât în Europa de Vest. România se deosebește de celelalte țări vecine și chiar de alte piețe mai dezvoltate din Europa prin existența la nivel local a unei comunități IT&C foarte puternice.

În timp ce estimările arată că rata de neocupare va crește în următorii ani, există în continuare aspecte pozitive. Bucureștiul are un stoc mare de clădiri construite în urmă cu aproximativ un deceniu și o parte din acesta nu este conform cu standardele calitative / tehnice care se impun în prezent. Rata de neocupare tinde să varieze destul de mult, de la o subpiață la alta, și chiar între proiecte din aceeași subpiață. Mai mult, pe o bază relativă (pe cap de locuitor), suprafața de birouri a Capitalei este cu aproape o treime sub cea din Varșovia, care se află la rândul ei semnificativ sub alte piețe din Europa de Vest, astfel că există încă loc de creștere”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Varșovia se dezvoltă, de asemenea, foarte rapid: aproximativ 40 de clădiri de birouri sunt în faza de construcție, cu o suprafață totală de peste 830.000 mp, care va reduce treptat decalajul ofertei în următoarele 24 de luni. Cele mai mari proiecte includ: The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower și Varso Place – cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană (310 m – 48 etaje).

La sfârșitul primului semestru al acestui an, stocul total de birouri din Budapesta a depășit 3,6 milioane mp. Piața a fost în continuare dominată de proprietari în 2019. Cele mai mari tranzacții au fost, în general, încheiate de chiriași din sectoarele IT, financiar și farmaceutic și de către instituții de stat. Pipeline-ul speculativ, având în vedere spațiile de birouri care se află în construcție până în anul 2021, reprezintă un total de 404.000 mp, din care 95.000 mp spații de birouri sunt preconizate să fie livrate până la sfârșitul anului 2019.

- Publicitate -

Apple devine primul brand din lume evaluat la un trilion de dolari

Apple marchează un moment istoric, devenind primul brand din lume de un trilion de dolari, potrivit clasamentului celor mai...

Consumatorii cheltuiesc mai mult pentru servicii de streaming video

Cheltuielile medii lunare ale gospodăriilor cu platformele de streaming video la cerere au crescut cu aproape 30% față de...