Stocul de birouri moderne din București a ajuns la 3,30 milioane metri pătrați

În zona de Vest a orașului au fost livrate aproape 60% din noile suprafețe, prin finalizarea a două proiecte – Sema Park II și AFI Tech Park 2

Stocul de birouri moderne din București a ajuns la 3,30 milioane mp la sfârșitul primelor șase luni din 2022 în condițiile în care au fost livrate patru proiecte de birouri, cu aproximativ 100.000 de mp închiriabili, conform datelor CBRE.

În zona de Vest a orașului au fost livrate aproape 60% din noile suprafețe, prin finalizarea a două proiecte – Sema Park II – clădirea Oslo & Londra (31.500 mp închiriabili) și AFI Tech Park 2 (24.500 mp închiriabili).

În același timp, zonele Centru și Nord-Vest includ două noi livrări, Tandem și prima fază a Expo din zona Casa Presei-Romexpo.

Mai mult, încă 41.400 mp, în două noi clădiri, vor fi adăugați stocului modern de spații de birouri până la sfârșitul anului. 83% din suprafata totală care urmează să fie livrată va fi adăugată în zona Centru-Vest, un singur imobil, One Cotroceni – Faza 2, având o suprafață de 34.500 mp.

Restul de 17% va fi livrat în zona centrală,unde va fi lansată clădirea de birouri Tudor Arghezi, un proiect închiriabil de 7.000 mp. Totodată, stocul modern de spații de birouri al Capitalei se va majora cu încă cca. 94.000 mp până la sfârșitul anului 2023.

A crescut numărul spațiilor de birouri închiriate

Între ianuarie și iunie, nivelul total de închirieri de spații de birouri din București a atins 132.500 mp, cu 18% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2021.

Tranzacțiile noi, excluzând reînnoirile/renegocierile, au reprezentat 70% din totalul activității de închiriere, volumul acestora fiind cu 60% mai mare față de primul semestru din 2021.

Cea mai importantă tranzacție a fost încheiată de Booking care a închiriat 9.000 mp în faza 1 a U-Center Campus. Urmează închirierea a 6.500 mp în clădirea de birouri a Immofinanz, Victoria Park, de către Leventer Hospital.

În ceea ce privește pre-închirierea, cea mai semnificativă tranzacție a fost finalizată de furnizorul de software iGaming, EveryMatrix, care a închiriat 7.500 mp în zona centrală a Bucureștiului.

Tranzacțiile de reînnoire/renegociere au reprezentat 38.100 mp, cu 16.600 mp mai puțin decât suprafața renegociată în aceeași perioadă a anului 2021.

La finalul celui de-al doilea trimestru, stocul de spații de birouri moderne din București a înregistrat o rată de neocupare de 13,9%, similară cu cea de la sfârșitul trimestrului precedent.

Începând cu primele luni ale anului, chiria medie a crescut cu 0,25 euro/mp/lună, rămânând stabilă la finalul trimestrului doi, la 19,00 euro/mp/lună.

Cele mai active zone office din București

Cu 25%, 22% și 21% din totalul activității de închiriere, zonele Centru, Centru-Vest și Floreasca / Barbu Văcărescu sunt primele trei subpiețe de birouri.

Urmează subpiețele CBD cu un procent de 17%, urmate de zonele de birouri Băneasa-Otopeni, Sud, Nord-Vest, Dimitrie Pompeiu și Pipera Nord (15% din totalul activității de închiriere).

În ceea ce privește cererea, domeniulIT este lider de piață, cu 32% din suprafața totală închiriată în primele șase luni ale anului, urmat de domeniile Consumer Services & Leisure (16%) și Professional (15%).

CITEȘTE ȘI: 91% dintre chiriași și-au plătit la timp obligațiile către proprietarii de birouri

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...