Știi să alegi hrana pentru câinele tău?

Desigur că îți dorești să oferi câinelui tău cea mai bună mâncare și să îl vezi mereu satisfăcut, însă e foarte importantă să și știi cum să o alegi, pentru a obține maximul de beneficii.

Sunt câteva criterii importante de care trebuie să ții cont, iar în cele ce urmează ți le prezentăm pe fiecare în parte.

Alegerea hranei în funcție de vârstă

De-a lungul vieții, câinele trece prin trei etape principale de vârstă începând cu cea de pui, continuând cu perioada adultă și terminând cu cea de senior. Pentru fiecare din aceste stadii are nevoie de hrană adecvată, care să îi satisfacă nevoile de nutrienți vitamine și minerale specifice vârstei pe care o are.

  • Hrana pentru juniori – la vârsta junioratului, dieta cățeilor trebuie să conțină o cantitate dublă de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale decât hrana pe care o consumă un adult. Au nevoie de această cantitate întrucât sunt în creștere și necesită mai multă energie pentru a se dezvolta, energie provenită din arderea grăsimilor proteice și a carbohidraților.
  • Hrana pentru adulți – trecerea de la dieta pentru juniori la cea de adulți se face treptat, înlocuind zilnic o cantitate tot mai mare din hrana pentru pui cu cea pentru adulți. De la vârsta adultă, poți să-i oferi prietenului tău patruped și mâncare uscată pentru câini, care trebuie să îndeplinească anumite cerințe nutriționale. Astfel, hrana pentru adulți trebuie să conțină cel puțin 10% proteine și cel mult 50% carbohidrați. De asemenea, mai trebuie să conțină și fibre într-un procent cuprins între 2 și 4,5%.
  • Hrana pentru seniori – pe măsură ce înaintează în vârstă, câinii devin tot mai puțin activi, iar procesele metabolice mai lente, astfel că au nevoie de mai puține calorii. De aceea, hrana pentru seniori trebuie să conțină cu 20% mai puține calorii decât cea pentru adulți, iar pentru alegerea ei trebuie să ceri și sfatul veterinarului. La o vârstă înaintată, câinele poate avea diverse probleme articulare, de aceea are nevoie de o hrană cu ingrediente care să-l ajute în acest sens.

Cum alegi hrana în funcție de talia câinelui

Dacă ai un câine de talie mică trebuie să fii precaut atunci când alegi hrana uscată. „Bobițele” trebuie să fie de dimensiuni mici, pentru ca animalul să le poată mesteca mai ușor, în caz contrar, existând riscul să se înece cu bucățile mai mari.

Câinii de talie medie și mare sunt  predispuși la aceleași probleme de sănătate, care diferă în funcție de rasă. Spre exemplu, anumite rase sunt predispuse la probleme la nivelul pielii, iar anumite diete ajută la prevenirea acestora. De asemenea, poți opta și pentru o dietă comună, completată cu diferite suplimente alimentare, care să ajute la prevenirea problemelor de sănătate specifice rasei.

Ține cont întotdeauna de problemele de sănătate ale câinelui

Atunci când câinele tău este bolnav sau dacă are probleme cronice de sănătate, trebuie să ai mare grijă la dieta lui, pentru că anumite alimente îi pot agrava starea. În acest caz, este absolut necesar ca animalul să fie văzut de un veterinar, care îți va recomanda o dietă adecvată, în funcție de problemele de sănătate ale câinelui. Aceasta poate să conțină anumite ingrediente care să ajute în vindecarea ori ameliorarea bolii sau, din contră, să excludă ingredientele care îi pot face rău câinelui.

Un ultim lucru de care trebuie să ții cont este că nu întotdeauna, ceea ce este bun pentru tine este la fel de bun pentru câinele tău. De exemplu, dacă ești un fan înrăit al fripturilor la grătar sau al mâncărurilor din carne tocată, nu trebuie să oferi astfel de alimente și câinelui tău. Carnea crudă este mult mai sănătoasă pentru el, pentru că prin preparare, aceasta elimină anumite substanțe pe care organismul câinelui le tolerează mai greu. De asemenea, oricât de tentat ai fi, nu îi oferi dulciuri, în special ciocolată sau alte produse care conțin cafeină. Acestea au în compoziție o substanță inofensivă pentru om, dar foarte toxică pentru câini.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...