Susținerea pentru partidele de stânga și dreapta care promovează ideologii populiste autoritare este, în medie, la nivel european, de 26,9%, similar cu anul 2019.
Sprijinul electoral pentru partidele conservatoare naționale rămâne foarte mare, fiind în continuă creștere din 1990 încoace. Sprijinul mediu se situează în prezent la 13,9%, în ușoară scădere față de 14,1% în 2022.
Totuși, în timp ce sprijinul pentru autoritarismul/populismul de dreapta continuă să crească, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere constantă a sprijinului pentru stânga radicală.
În România, partidele populiste au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu. În prezent, țara se află printre cele opt națiuni europene în care partidele populiste și/sau autoritare participă la guvernare.
De altfel, în martie 2024, partidele populiste și/sau autoritare participau la guvernare în opt țări din Europa: Ungaria, Italia, Spania, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Elveția și România.
În Ungaria, Italia, Franța, Grecia și Polonia se înregistrează cel mai mare sprijin pentru partidele populiste, reprezentând studii de caz pentru celelalte țări europene privind consecințele adoptării politicilor populiste.
La polul opus, Malta, Marea Britanie, Portugalia, Luxemburg și Croația sunt țările europene care se clasează cel mai jos în ceea ce privește sprijinul pentru partidele populiste.
Indicele Populismului Autoritar este un raport publicat de Timbro, un think tank suedez fondat în 1978 și EPICENTER, o inițiativă independentă a zece think tank-uri de top din întreaga Europă.