Sistemul de Garanție-Returnare va fi operațional din 30 noiembrie 2023

Românii vor putea returna ambalajele din PET, sticlă și metal, începând din 30 noiembrie 2023, când în țară va începe să funcționeze sistemul de Garanție – Returnare.

Astfel, la cumpărarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

În cursul lunii octombrie urmează să fie lansat site-ul RetuRO, care va include procedura de înregistrare pentru producători și comercianți, aceștia fiind obligați să participe la Sistemul de Garanție-Returnare.

Începând cu data intrării în funcțiune a siste,ului nu se vor mai putea introduce pe piață produse neinscripționate, cu excepția produselor care se află în stocul producătorilor și ale comercianților, acestea putând fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.

Organizarea centrelor de colectare a ambalajelor de la consumatori rămâne în sarcina comercianților și se estimează un număr de aproximativ 100.000 de astfel de centre la nivel național.

Pentru funcționarea eficientă a sistemului este nevoie de construcția a cinci centre la nivel național, unde se vor asigura contabilizarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor.

CITEȘTE ȘI: McDonald’s îți oferă „pai la cerere”

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...