Joi, 29 Septembrie, Palatul Brukenthal din Sibiu a găzduit evenimentul de prezentare si susținere a candidaturilor județului Sibiu și Regiunii Egeea de Sud (Grecia) pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019.
Un juriu internațional compus din Blanca Cros (Catalonia), Peter Astrup (Danemarca), Anna Blaua (Letonia), Alfred van Mameren (Olanda), Ilona Sares (Finlanda), experți ai Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT), a analizat candidaturile depuse ofical in 30 iulie și a adresat intrebări reprezentanților celor două regiuni candidate. Candidatura Sibiului a fost prezentată si susținută de către prof. dr. Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert, Industrie si Agricutura si de către Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.
Luând în considerare dosarul de candidatură și vizita în regiune, prezentările și discuțiile, juriul a decis să recomande conferirea titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019 Regiunii Sibiu (Romania) și Regiunii Egeea de Sud (Grecia). Consiliul Director IGCAT se va reuni în ședința oficială pentru a lua act de recomandările juriului în noiembrie 2016, iar ceremonia de acordare a titlului va avea loc la începutul anului 2017, în Grecia.
Cu ocazia acestei candidaturi, județul Sibiu și-a asumat poziția onorantă de lider al Regiunii Transilvania de Sud, teritoriu caracterizat de conviețuire multiculturală și interetnică milenară, având o identitate istorică, culturală, economică și gastronomică bine conturată. În acest context ‘regiunea’ nu se referă la o unitate administrativ-teritorial, ci la un spațiu comun și unitar de locuire, cultură și economie.
‘Decizia juriului IGCAT de azi ne aduce o mare bucurie și ne confirmă că gastronomia este o direcție de dezvoltare în care merită investit. Programul Regiune Gastronomică Europeană e o șansă extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente și de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potențial de atracție turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din județul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât și de consumatori, lucru dovedit de succesul multor inițiative culinare ale instituțiilor de interes județean. Decizia de azi ne va ajuta să construim mai departe pe baza potențialului pe care îl avem’ (Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu)
‘Este timpul ca Sibiul să ridice și mai mult ștacheta. În 2007 cultura a fost motorul care a impulsionat economia, turismul și vizibilitatea orașului. Acum suntem siguri că prin promovarea culturii gastronomice, orașul și regiunea vor primi o nouă motivație să se dezvolte. Principalul scop al prezentului program va fi o creștere economică generată de încurajarea producătorilor din regiunea Sibiu. Beneficiile se vor extinde însă și în domeniul turistic și în cel al educației, programul promovând hrana sănătoasă și utilizarea resurselor de hrană în mod responsabil.’ (Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu)