Sibiu are în 2020 un buget axat pe investiţii în infrastructura oraşului

Sibiu are anul acesta un buget local care însumează 824,47 de milioane de lei, fonduri care vor asigura realizarea proiectelor de dezvoltare ale oraşului.

Investițiile în infrastructură au o valoare de 187, 87 milioane de lei, adică 25% din bugetul local total.

Lucrări în continuare

 • Reparaţii capitale în zona străzilor Henri Coandă – Oţelarilor: lucrările începute în 2019 au fost întrerupte în sezonul rece. În martie 2020 se va redeschide şantierul, iar lucrările se vor finaliza în primăvara acestui an.
 • Modernizarea străzilor Varului, Bradului, Mozaicului: în 2019 s-au încheiat lucrările la reţelele de utilităţi, carosabilul şi trotuarele fiind la nivel de piatră spartă. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru luna mai a acestui an.
 • Reabilitarea zidurilor cetăţii de pe bulevardul Corneliu Coposu şi a celor trei turnuri istorice de pe strada Cetăţii: lucrarea presupune curăţarea zidurilor, reparaţii la tencuieli şi zidărie, modernizarea iluminatului arhitectural, precum şi reparaţii în interiorul turnurilor în pregătirea deschiderii acestora pentru public şi evenimente culturale. Lucrările au început în anul 2019 şi vor fi finalizate până în vara acestui an.

Lucrări noi

 • Modernizarea cartierelor vechi de blocuri, prin modernizarea aleilor, parcărilor, zonelor verzi, a spaţiilor publice şi a iluminatului public:
 • Reparaţii capitale în cartierul Hipodrom I, între străzile N. Iorga – Luptei – Milea – Rahovei – bdul Mihai Viteazu: lucrările încep în martie 2020 şi se va lucra etapizat, pe zone mai restrânse, termenul de finalizare pentru întreaga lucrare fiind de 24 de luni. Prima zonă care va intra în lucru este cea delimitată de bulevardul Vasile Milea – str. Luptei – Aleea Călăraşilor – str. Rahovei
 • Reparaţii capitale în cartierul Hipodrom III, între străzile Iorga- Oştirii – Rahovei – Mihai Viteazu: lucrările vor începe în martie 2020 şi au ca termen de finalizare 9 luni.
 • Reparaţii capitale în cartierul Ştrand, între străzile Vasile Cârlova – Maramureşului – Profesor Aurel Popa – Dimitrie Cantemir – Ştrandului: procedura de achiziţie pentru lucrări este în curs; semnarea contractului este estimată pentru luna aprilie, iar ulterior vor începe lucrările care se vor finaliza în 2021
 • Reparaţii capitale în zona de blocuri din cartierul Terezian: în prezent se finalizează proiectarea şi urmează organizarea procedurii de achiziţie pentru execuţia lucrărilor care vor începe din acest an.
 • Viabilizarea cartierului Veterani: în 2020 vor începe lucrările de extindere a reţelelor de gaz şi se vor continua demersurile pentru reţelele de apă, canalizare şi electrică, pentru a permite crearea reţelei de drumuri în această zonă.
 • Reparaţii ale covoarelor asfaltice pe mai multe străzi, precum şi reparaţii punctuale ale defectelor apărute în asfalt, scarificări şi refacerea marcajelor rutiere.
 • Modernizarea aleilor din Cimitirul Municipal
 • Achiziţia de mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, etc.

Modernizarea străzilor

 • Modernizarea străzii Podului, o cale de legătură între cartierele Guşteriţa, Reşiţa şi Lazaret cu zona industrială est şi ieşirea din municipiul Sibiu spre centura ocolitoare. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în ianuarie 2020, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în 15 martie, iar termenul de finalizare este de 12 luni.
 • Reconfigurarea şi lărgirea carosabilului pe Calea Cisnădiei, la intrarea în municipiul Sibiu: contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în 2019, lucrările urmând să se efectueze în 2020, scopul fiind acela de a atenua blocajele datorate traficului dinspre şi înspre Cisnădie.
 • Lucrările vor fi coordonate cu investiţia planificată în zonă de CJ Sibiu. De asemenea, pentru o bună gestionare a şantierului, Primăria Şelimbăr va reface drumul de macadam care va asigura o legătură importantă între municipiul Sibiu şi localităţile învecinate pe durata lucrărilor.
 • Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii din Municipiul Sibiu, cu bandă dedicată pentru transportul public şi piste pentru biciclete: pentru acest proiect se va organiza în acest an o procedură de achiziţie pentru execuţia lucrărilor, contractul estimându-se că va fi semnat în vara acestui an.
 • Modernizarea străzii Papiu Ilarian: lucrările sunt în curs în prezent, termenul de finalizare fiind în luna mai a acestui an; carosabilul şi trotuarele vor fi reamenajate pentru a respecta caracterul istoric al zonei.
 • Reabilitarea drumului vechi, a trotuarelor, a zidului de sprijin şi a iluminatului public în staţiunea Păltiniş: în prezent este în lucru actualizarea proiectului tehnic şi studiul geologic, urmând achiziţia pentru lucrările propriu-zise; se estimează că lucrările se vor contracta până în toamna acestui an.
 • Modernizarea următoarelor 41 de străzi de pământ care se va face etapizat, pentru o mai bună gestionare a şantierelor şi a traficul în zonele respective: Zăvoi (tronson II), Neppendorf, Granitului, Macazului, Viilor, Cucului, Lucernei, Trandafirilor, I. Agârbiceanu, Dreptăţii, Ghiocelului, Hameiului, Garoafei, Maierilor, Căpriorilor, Speranţei, Viorelelor, Honterus, Pandurilor, Eschil, Lăcrămioarelor, Băicoi, Topitorilor, Lacului, Primăverii, Rulmentului, Ovidiu, Cisnădioara, Rovine, Anul 1848, Stejarului, Flacăra, Tineretului, 16 Februarie, Depoului, Poiana Sibiului, Macului, Lăcătuşilor, Dulgherilor, Mesteacănului, Tractorului.
 • Străzile pe care vor începe lucrările în acest an, vor fi redate circulaţiei tot în acest an pentru a nu crea disconfort în sezonul rece. Lucrările pe ultimele străzi se vor încheia în 2021.

Crearea de noi căi de legătură pentru fluidizarea traficului

 • Amenajarea drumului de legătură între Calea Cisnădiei şi Calea Dumbrăvii, pe terenul fostei autobaze Tursib, pentru decongestionarea intrării/ieşirii din oraş înspre/dinspre Cisnădie: proiectarea pentru acest obiectiv este în curs de contractare şi urmează organizarea unui proceduri de achiziţie pentru contractarea execuţiei lucrărilor.
 • Modernizarea drumului peste Câmpşor pentru conectarea directă a cartierelor Turnişor şi Ştrand: în prezent este în curs procedura de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, estimându-se că se va semna contractul în primăvara acestui an. Demersurile pentru realizarea acestui drum au fost ample, fiind necesare inclusiv exproprieri ale terenurilor private pentru a putea crea un drum suficient de lat.

Parcări

 • Amenajarea parcării multietajate în cartierul Hipodrom: procedura pentru contractarea proiectării şi a execuţiei lucrărilor este în curs. Proiectul tehnic va fi predat în termen de 4 luni de la semnarea contractului, iar apoi vor începe lucrările propriu zise.
 • Amenajarea parcării subterane din Piaţa Gării: procedura pentru realizarea proiectului tehnic este în curs în prezent, urmând contractarea lucrărilor de construcţie propriu-zise
 • Amenajarea unei parcări cu 70 de locuri în cartierul Valea Aurie, pe strada Sibiel: lucrările sunt în curs în prezent, ordinul de începere fiind emis în această lună.

Poduri

 • Modernizarea podului peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului, parte a noii legături între cartierul Ştrand şi Turnişor care se va crea prin amenajarea drumului peste Câmpşor: procedura de achiziţie pentru lucrările de construcţie este în curs, termenul de depunere a ofertelor fiind 9 martie. După evaluarea ofertelor se va semna contractul şi vor începe lucrările.
 • Reabilitarea şi extinderea podului Peco de pe şoseaua Alba Iulia: proiectarea este în lucru, termenul de predare fiind luna mai a acestui an. Ulterior este programată contractarea execuţiei lucrărilor.

Extinderea reţelei de piste sigure pentru încurajarea deplasării cu bicicleta

 • Crearea unui coridor pentru biciclete între Ştrand, parcul Sub Arini şi centru: contractul de lucrări este semnat, proiectul tehnic urmând să fie predat până la finalul lunii martie. Apoi vor începe lucrările care au ca termen de finalizare 12 luni.
 • Amenajarea malurilor Cibinului cu piste pentru biciclete: în prezent se află în evaluare ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziţie pentru realizarea proiectului tehnic
 • Amenajarea şi dotarea unui centru de închirieri de biciclete Sibiu Bike City: în prezent se evaluează ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziţie pentru realizarea proiectului şi furnizarea echipamentelor necesare.

Realizarea proiectării, în pregătirea următoarelor investiţii:

 • Modernizarea Căii Şurii Mici prin extinderea la trei benzi de circulaţie, una dintre acestea fiind dedicată transportului public, inclusiv prin amenajarea de piste pentru biciclete sigure, trotuare şi modernizarea iluminatului public.
 • Crearea de drumuri de legătură noi între zona industrială vest şi Calea Şurii Mici, primul în plan fiind cel care face legătura din strada Ogorului, fabrica ODU şi Calea Şurii Mici, prin amenajarea străzilor Varşovia şi Bruxelles.
 • Amenajarea unui traseu cicloturistic pe Dealul Guşteriţei: în prezent este în curs procedura de achiziţie pentru realizarea studiului de fezabilitate
 • Construcţia parcării supraterane de mare capacitate de la piaţa agroalimentară Cibin: în prezent se pregăteşte documentaţia pentru concursul de soluţii care va stabili conceptul.
 • Construcţie parcare supraetajată Piaţa Vasile Aaron: prin această investiţie dorim suplimentarea locurilor de parcare din acest cartier foarte aglomerat. Următorul pas este contractarea serviciilor de proiectare pentru acest obiectiv.
 • Viabilizarea cartierului Veterani: s-a iniţiat un studiu de fezabilitate care să includă extinderea reţelelor de apă, canalizare şi electricitate, amenajarea drumurilor, trotuarelor, zonelor verzi şi a iluminatului public.
 • Reabilitarea podului Maria Tereza pentru a crea o legătură între zona centrală şi cartierele Terezian şi Ţiglari. În prezent este în lucru documentia de proiectare necesară construcţiei.
 • Reabilitarea Podului Gării: înlocuirea rosturilor de dilataţie ale podului, amenajarea zonelor de sub pod, modernizarea canalizării pluviale şi a covorului asfaltic. În prima etapă vom contracta serviciile de proiectare pentru execuţia lucrărilor.
 • Realizarea unui studiu pentru îmbunătăţirea conectivităţii între cartierele Guşteriţa şi Lazaret cu restul oraşului, scopul fiind acela de a identifica noi căi de circulaţie auto, pietonală şi cu bicicleta care să îmbunătăţească mobilitatea locuitorilor din aceste zone, în contextul dezvoltărilor imobiliare finalizate şi în curs.
- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...