Sfaturi pentru utilizarea centralei termice în mod sustenabil

  • Controlul personalizat al temperaturii aerului din încăpere și a apei calde poate aduce economii la factură de peste 20%;
  • 4 din 10 centrale instalate se încadrează în standardele obligatorii de eficiență energetică introduse de UE;
  • Transilvania și Banat sunt regiunile cu cele mai multe centrale termice în condensare.

Una dintre cele mai ușoare metode de a economisi energie în locuință este prin reducerea ușoară a temperaturii.

Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, în timpul sezonului rece, reducerea cu 1°C a temperaturii din încăpere poate genera economii de energie de până la 5% în funcție de tipul de centrală instalat.

Chiar dacă românii preferă o temperatură mai ridicată în locuință decât media europeană pe parcursul sezonului rece, recomandarea specialiștilor este ca temperatura ambientală să fie de aprox. 20°C – 22°C, aceasta fiind considerată, în general, optimă, atât în ​​ceea ce privește consumul sustenabil de energie, cât și sănătatea.

Un reglaj optim al temperaturii se obține prin montarea unui termostat de ambient.

Deși poate părea contraintuitiv, de evitat închiderea completă a instalației de încălzit atunci când locuința nu este ocupată, pentru că repornirea acesteia va consuma mai multă energie pentru încălzirea camerelor reci.

Montarea unui termostat de ambient/ cameră

Termostatele de ambient sunt accesorii ce permit controlul personalizat al temperaturii și comandă pornirea/oprirea sistemului de încălzire.

Temperatura aerului din încăpere este măsurată de către termostat și când aceasta scade sub valoarea reglată, instalația de încălzire este pornită.

Când temperatura aerului atinge valoarea setată, încălzirea este oprită. În acest fel, consumul de gaz și curent electric este optimizat cu economii ce pot ajunge și la 20% comparativ cu o centrală care nu are instalat un astfel dispozitiv.

Pe piața locală, din estimările Ariston, mai puțin de 50% din achizițiile anuale de centrale termice sunt însoțite și de achiziția unui termostat.

Noile tehnologii ce sunt integrate în termostatele inteligente ajută la obținerea de economii și eficiență în utilizarea echipamentului de încălzire.

Cu ajutorul conexiunii WiFi și a aplicațiilor de pe telefonul mobil, termostatele inteligente permit controlul de la distanță a temperaturii ambientale și apei calde, dar și programarea centralei în funcție de programul personal al utilizatorului.

Înlocuirea centralei vechi cu un model eficient în condensare

Centralele termice în condensare, singurele care respectă standardele obligatorii de eficiență energetică introduse de Uniunea Europeană începând cu anul 2015, au avantaje considerabile comparativ cu echipamentele vechi, denumite și convenţionale.

Modelele în condensare au o eficienţă totală de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului.

La nivel local, numărul total de centrale instalate se ridică la aproximativ 2,6 milioane de unităţi, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.

Aproximativ 40% din parcul de centrale instalat este reprezentat de centralele în condensare.

Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de instalare a centralelor în condensare, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și orașe total debranșate de la încălzirea centralizată.

Investiția într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi amortizată în timp datorită eficienței energetice a noii generații de echipamente.

Întreținerea tehnică periodică a centralei

Indiferent de modelul de centrală deținut, verificarea tehnică periodică efectuată la fiecare doi ani este esențială pentru asigurarea unei durate de viață cât mai mare a centralei.

În plus, această procedură ajută la menținerea unor condiții corecte de funcționare.

Nu în ultimul rând, revizia tehnică,  obligatorie în fiecare an la un service autorizat, asigură întreținerea în parametri optimii a centralei prevenind uzura pieselor. Acest lucru asigură longevitatea produsului.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...