Organismul nostru are nevoie de o perioadă de repaus la finalul fiecărei zile pentru a-și putea reîncărca bateriile, de aceea odihna este un element important pentru o viață sănătoasă. Medicii spun că trebuie să dormim cam 7-8 ore pe noapte, însă ce faci atunci când te bântuie insomniile sau ai somnul agitat, iar dimineața ești mai obosit decât la culcare?
Există multe cauze ce pot duce la apariția tulburărilor de somn, însă acestea pot fi combătute cu ajutorul câtorva schimbări simple pe care trebuie să le faci în stilul tău de viață. Iată care sunt cele mai importante dintre ele!
Nu mai sta pe laptop sau telefon înainte de culcare
Lumina ecranelor are un efect stimulativ asupra creierului, iar dacă vei utiliza la ore târzii un astfel de dispozitiv, somnul va întârzia să apară. Un obicei pe care îl au majoritatea dintre noi este să butoneze pe telefon după ce se bagă în pat sau să stea cu laptopul în brațe până la ore târzii. Contrar opiniei generale, că vizionarea unui film sau lectura unor materiale pe telefon sau laptop te ajută să dormi mai bine, un astfel de obicei are efect contrar, făcându-te să adormi mai greu. De aceea, obișnuiește-te să nu mai pui mâna pe telefon sau laptop cu o oră sau două înainte de a merge la culcare, iar sfatul este valabil și în cazul televizorului. Mult mai eficient este să citești ceva sau să asculți muzică.
Fă-ți un program de odihnă, pe care să-l și respecți
Obișnuiește-te să te culci și să te trezești la ore fixe chiar și în week-end și vei constata în scurt timp o îmbunătățire a calității somnului. Bineînțeles că acest program trebuie să includă cele 7-8 ore de somn de care îți vorbeam în introducerea acestui articol. Ideal ar fi să-ți fixezi ora de culcare seara, când începe să te cuprindă oboseala, pentru că astfel vei putea să adormi mult mai ușor, fără să fie nevoie să te foiești în pat. Ora de trezire nu trebuie să fie foarte matinală, dar nici să zaci foarte mult în pat nici chiar dacă e week-end sau ai liber de la muncă. Organismul își va seta astfel un ceas intern, iar cu cât vei respecta acest program pe care ți l-ai impus cu atât vei avea parte de un somn liniștit și odihnitor.
Nu mânca înainte de culcare
Chiar dacă tentația de a mai ronțăi câte ceva după cină este mare, încearcă să-i reziști, dacă vrei să ai un somn liniștit. Cina se servește cel târziu la ora 7 seara iar, din meniu trebuie să fie excluse mâncărurile grele. Consumă ceva ușor dar sățios, astfel încât să nu mergi la culcare cu stomacul gol, dar nici să îi dai de lucru toată noaptea. De asemenea evită alimentele foarte condimentate, care îți pot da arsuri pe timpul nopții, dar și consumul excesiv de lichide ,dacă nu vrei să faci ture la toaletă până dimineață.
Creează o atmosferă relaxantă în dormitor
Și atmosfera în care mergi la culcare este importantă pentru un somn odihnitor, așa că trebuie să acorzi atenție amenajării dormitorului. Patul tapițat este piesa de mobilier care nu are voie să lipsească dintr-un dormitor, completat de o lenjerie fină și pufoasă și niște perne mai moi sau mai tari, după cum preferi. Draperiile de la ferestre, luminozitatea din cameră și nuanța pereților sunt alte elemente care influențează crearea unei atmosfere cât mai relaxante și primitoare într-un dormitor, așa că nu trebuie să le treci cu vederea.
După cum observi, aceste schimbări nu impun niciun fel de sacrificii, așa că îți va fi foarte ușor să le faci, iar rezultatele se vor vedea în cel mai scurt timp.