Sfaturi pentru alegerea glafurilor

Dacă nu știai până acum că pervazurile ferestrelor sunt denumite glafuri, probabil că nici nu bănuiai că acestea au un rol practic mult mai important decât pare la prima vedere.

Pentru că am trecut recent printr-o perioadă de renovare a locuinței, care a impus și înlocuirea ferestrelor, am aflat o serie de informații despre alegerea glafurilor, pe care dorim să ți le împărtășim și ție.

Așadar, dacă vei fi vreodată într-o situație similară, iată cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont în alegerea glafurilor!

Ține cont de materialul tâmplăriei

În cele mai multe cazuri, glafurile sunt realizate din același material ca tocul ferestrei pentru a se obține un aspect unitar, plăcut vederii. Așadar, un prim criteriu în alegerea glafurilor potrivite este legat de materialul din care e realizată tâmplăria ferestrei.

Multe tocuri de ferestre sunt livrate „la pachet” cu glafurile realizate din același material și cu dimensiuni adaptate modelului respectiv. În cazul în care trebuie să-ți alegi singur glafurile, e de preferat ca acestea să fie din același material cu tâmplăria și să aibă un aspect cât mai apropiat.

Fă distincția între glafurile interioare și cele exterioare

În afară de rolul decorativ, glafurile au și un important scop practic: împiedică infiltrarea apei în pereți. Un glaf interior este mult mai puțin expus, așa că se poate pune un mai mare accent pe rolul decorativ, însă un glaf exterior trebuie să facă față precipitațiilor și altor condiții meteo vitrege.

Prin urmare, acesta trebuie să fie realizat dintr-un material rezistent la umiditate și să fie suficient de lat astfel încât să permită scurgerea apei fără ca aceasta să intre în contact cu peretele.

Spre exemplu, lemnul nu este un material foarte potrivit pentru un glaf exterior, iar dacă optezi pentru un glaf din tablă sau aluminiu, acesta trebuie să fie tratat anticoroziv.

Verifică existența picurătorului la glafurile exterioare

Un alt detaliu important legat de glafurile exterioare se referă la existența unui picurător căruia i se mai spune și „lăcrimar”. Este vorba despre un șanț în partea inferioară și, uneori, și pe laterale care permite scurgerea apei pluviale astfel încât aceasta să nu se infiltreze în tencuială.

Glafurile care nu sunt dotate cu picurător și în părțile laterale ar trebui să aibă marginile mai ridicate sau să fie prevăzute cu niște capace detașabile pentru a împiedica apa să intre în contact cu tencuiala.

Pune accent pe aspectul glafurilor de interior

Spuneam mai devreme că în cazul glafurilor de interior primează aspectul estetic, însă și acestea trebuie să protejeze pereții de infiltrații. De această dată poți opta și pentru glafuri din lemn sau alt material mai puțin rezistent la umiditate, dar cu un aspect estetic plăcut.

Glaful de interior poate fi mai îngust decât cel exterior, însă ar trebuie să existe suficient spațiu pentru a plasa pe el câteva ghivece sau alte obiecte decorative. Tot în acest scop, glaful de interior nu este absolut necesar să fie înclinat.

De asemenea este important ca glaful să se potrivească perfect cu stilul de amenajare și cu tonurile cromatice din încăpere.

Nu îndepărta folia protectoare înainte de montarea glafurilor

Glafurile noi provenite de la producători și furnizori serioși sunt protejate cu o folie specială aplicată pe toată suprafața exterioară. Îndepărtarea acestei folii trebuie să fie ultima operațiune din montarea glafurilor, fiindcă acestea trebuie să rămână protejate până la final.

Pervazul se curăță bine de praf, după care se aplică silicon pe toată lungimea suprafeței de montaj. Peste silicon se fixează glaful având grijă ca acesta să aibă o înclinație de cel puțin 5 grade pentru a permite scurgerea apei.

Apoi, pe glaf, se plasează niște greutăți până când siliconul se întărește, acesta fiind unul dintre motivele pentru care foliile de protecție ar trebui să fie îndepărtate abia după ce piesa este bine fixată.

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi și ție de mare ajutor, pentru că la noi au funcționat și nu ne putem plânge de alegerea făcută.

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...