Climatul economic actual nu este deloc prietenos cu cei care au rate și nu au stabilitate financiară. Chiar și pentru cei care au un venit lunar stabil poate fi dificil să gestioneze datoriile. În ciuda faptului că BNR a impus un grad de îndatorare maximal, de 40%, odată cu creșterea ratelor, mulți se confruntă cu un grad mai mare de îndatorare. Desigur, nu este o situație definitivă. Încetul cu încetul piața se reglează, prețurile scad și odată cu ele dobânzile. Dar până atunci, trebuie să înveți să îți administrezi datoriile și să faci alegeri financiare responsabile.
Economisește cu un buget lunar
În cazul în care ai deja destul de multe rate, singura ta posibilitate de a le plăti este să reduci cheltuielile acolo unde poți. La cumpărături, ține cont de fiecare dată de lista de cumpărături. Atunci când ieși în oraș ia cu tine bani ficși pentru a te asigura că nu cheltui mai mult. Înlocuiește mersul cu mașina la muncă cu transportul în comun sau bicicleta. Redu consumul de electricitate și de apă, investind în electrocasnice cu clasă energetică superioară. Iar numai atunci când apar cheltuieli neprevăzute ia un împrumut online. Asta doar dacă ești sigur că poți plăti rata lunară.
Caută-ți un job part-time
Ca să contracarezi efectele crizei financiare care ne pândește pe toți, un fond de economii este necesar. Însă, dacă abia reușești să trăiești de la salariu la salariu este greu să strângi acești bani. Desigur, în situații extreme poți să iei oricând un împrumut rapid. Însă, pe termen lung te poate ajuta un al doilea job. Poți să intri în gig economy și să cauți joburi mici, pe bază de proiect, de la care să îți iei niște bani pe care să îi pui deoparte. Livratorii și șoferii de Uber își pot face programul cum își doresc ei. Sau mai poți să repari lucruri, fie în casele oamenilor, fie calculatoare sau electrocasnice. Gândește-te la ce poți să faci și apoi vinde acea aptitudine pentru a-ți consolida contul de economii.
Încearcă să plătești în avans
Acest pas pare de nerealizat dacă nu ai o imagine clară a creditelor pe care le ai. Într-adevăr, un credit imobiliar nu poate fi plătit de pe o zi pe alta, dar unul de nevoi personale, da. Prin urmare, trebuie să indexezi toate creditele mici pe care le-ai luat, cât ai plătit și cât mai trebuie să returnezi. Alege-l pe cel mai mic. Și încercă să îl plătești în avans. Poți chiar să iei un credit online rapid cu dobândă mai mică, pentru a-ți fi mai ușor să integrezi rata viitoare în bugetul tău.
Refinanțează creditele rămase
Una dintre cele mai simple metode de a face față ratelor bancare este să refinanțezi suma rămasă din fiecare credit, sau să transformi toate creditele de nevoi personale într-unul mai mare. În fiecare zi apar credite online noi și produse financiare care te pot ajuta să iei cele mai bune decizii. Calculatorul de credite este unul dintre ele. Acesta îți va indica care este cel mai bun produs financiar pentru nevoile tale, în special atunci când vrei să refinanțezi credite existente.