Semne de dezgheț pentru piața de birouri din București

Activitatea de închiriere pe piața locală birouri a crescut cu 44%, în timp ce noile livrări din primul trimestru sunt deja ocupate în proporție de trei sferturi

La finalul primului trimestru din 2022, stocul modern de birouri din București a ajuns la 3,27 milioane mp, arată datele CBRE.

În primul trimestru al anului au fost livrate trei clădiri noi cu o suprafață închiriabilă brută (GLA) cumulată de 73.500 mp.

Din totalul livrărilor, subpiața Centru-Vest a revendicat cea mai mare pondere, respectiv 43%, cu Sema Park II – clădirea de birouri Oslo & London dezvoltată de River Development.

Împreună cu Tandem și cu prima fază a Expo Business Park, cele trei clădiri noi au o rată de ocupare totală de peste 70% la finalul primului trimestru.

Până la sfârșitul anului 2022 vor fi adăugați la stocul modern încă aproximativ 66.000 de metri pătrați odată cu finalizarea altor trei clădiri de birouri. Zona Centru-Vest va fi, de asemenea, și cel mai mare beneficiar al viitoarelor predări, cu un procent de 89%.

Zona își va extinde stocul de birouri cu cea de-a doua fază a două proiecte, One Cotroceni dezvoltat de One United și AFI Tech Park dezvoltat de AFI Europe.

La finalul anului 2023 se estimează că stocul modern de birouri din capitală va crește cu aproximativ 94.000 mp, datorită finalizării a cinci noi clădiri de birouri.

Cele mai importante sunt faza a doua a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners, Equilibrium – Clădirea B dezvoltat de Skanska, Muse Project și faza a doua Expo Business Park.

Activitatea de închiriere spații birouri a fost la fel de dinamică

Activitatea de închiriere birouri din București a fost dinamică în primele trei luni din 2022, atingând pragul de 60.400 mp, cu 44% mai mult față de primul trimestru al anului trecut.

Cererea netă, excluzând reînnoirile sau renegocierile, a reprezentat trei sferturi din totalul activității de închiriere, cu 53% mai mult față de primul trimestru din 2021.

O tranzacție majoră relevantă a avut în prim plan Booking.com care a închiriat 9.000 mp în prima fază a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners.

Preînchirierile au reprezentat doar 20% din volumul de achiziții, piața având încă posibilitatea de a acomoda imediat o nouă cerere.

Cea mai mare tranzacție de preînchiriere a fost încheiată de producătorul de software iGaming, EveryMatrix, care a închiriat 7.500 mp în proiectul Arghezi 4 dezvoltat de Strabag.

Companiile din sectorul Computers & Hi-Tech sunt principala sursă de cerere cu 40% din suprafața totală închiriată în primele trei luni din 2021, urmate de sectoarele Professional și Consumer Services & Leisure care au revendicat 26% și 18% din suprafața tranzacționată.

La finalul primului trimestru, stocul modern de birouri din București a înregistrat o rată de neocupare de 13,9%, însă proiectele de birouri clasa A înregistrează o rată de neocupare mai mică, de 11,6%.

CITEȘTE ȘI: Piața de birouri din București, ușoară revenire a cererii în trimestrul al treilea

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...