Salariul minim 2023: brut – net

Salariul minim brut va fi suficient pentru a asigura un nivel de trai minim pentru o persoană singură și pentru a acoperi nevoile de bază a două persoane.

Având în vedere că, în prezent, România este clasată ca fiind cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, această creștere va fi binevenită. De asemenea, ea va contribui la reducerea sărăciei și a inegalităților și la îmbunătățirea nivelului de trai al lucrătorilor cu venituri mici.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Salariul minim net in 2023 este format din salariul brut minus impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Acesta se calculează scăzând contribuțiile plătite la fonduri de asigurări sociale: sănătate, pensii, plus impozitul pe venit. Pentru a face un calcul cu salariul dvs. accesati calculator salariu 2023.

Salariul minim pe economie net – brut

Salariul net este salariul minim brut minus toate taxele și contribuțiile sociale. Acesta este cel mai important indicator și reflectă, în general, nivelul de trai al populației. Salariul brut este salariul minim net plus impozitul pe venit, pensia si asigurarea de sanatate.

HG 1.447/2022, care a apărut vineri în Monitorul Oficial, prevede o creștere a salariului minim brut cu 450 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023. Noul salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 3.000 de lei pe lună, pentru un program normal de lucru de 165,333 ore în medie pe lună.

Salariul minim in constructii

Pentru a îmbunătăți nivelul de trai al lucrătorilor cu venituri mici, guvernul ar trebui să ofere un salariu minim pe economie mai mare, precum și o gamă mai largă de beneficii și servicii sociale, cum ar fi asistența medicală gratuită sau subvenții pentru locuințe.

Separat, guvernul a adoptat și o ordonanță pentru creșterea salariului minim brut diferențiat în sectorul construcțiilor – de la 3.000 la 4.000 de lei. Pentru sectorul agroalimentar, salariul minim rămâne la 3.000 de lei și anul viitor.

Salariu mediu in Romania vs Europa

Salariul mediu net pe economie din Romania este de aproximativ 4.000 lei, in functie de regiune si industrie. Acesta se calculeaza prin inmultirea salariului minim brut pe economie cu coeficientul de salarizare, care reprezinta numarul mediu al salariatilor platiti cu salariul minim.

Salariul minim pe economie variază de la țară la țară în Europa. Cele mai mari salarii minime se găsesc în Luxemburg, unde este de 2.073 euro pe lună pentru lucrătorii cu normă întreagă, urmat de Belgia (1.923 euro), Italia (1.487 euro) și Olanda (1.543 euro).

Sumar

Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim menționat la articolul 164 alineatul (1) litera (a) din Tratatul privind Uniunea Europeană este salariul minim brut național garantat de bază. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporurile și alte indemnizații, la suma de 3.000 lei/lună, pentru o normă de lucru de 165,333 ore în medie pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Jumătate dintre români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn

Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menționat de 52% dintre respondenții unui studiu...

Ce cheltuieli poți deduce ca PFA? Lista completă și exemple practice

În calitate de Persoană Fizică Autorizată (PFA), trebuie să înțelegi care sunt cheltuielile pe care le poți deduce pentru...