Salariul mediu net din România, printre cele mai mici din Europa

În plus, cu 40,85% din valoarea salariului brut, România are cele mai mari taxe pe salarii din Uniunea Europeană. Mediana taxării în Europa este de 20,38%

Salariul mediu net din România (708 euro / lună), este printre cele mai mici din Europa, arată o analiză BVBescu pe salariile în 45 de țări.

La nivel european, Romania se afla pe locul 30 din 45 state, atat in ceea ce priveste salariul mediu brut (1,151 euro), cat si la salariul mediu net (708 euro).

România este peste tarile din regiune Muntenegru, Bosnia si Herzegovina, Serbia, Macedonia, Albania, Kosovo sau Rusia si Bulgaria.

Totodata, suntem destul de aproape de tari Central Europene precum Slovacia (901 euro), Ungaria (857 euro), Letonia (940 euro) si Croatia (965 euro).

Totusi, cu 40,85% din valoarea salariului brut, Romania are cea mai mare taxare pe salarii din Uniunea Europeana. Mediana taxarii in Europa este de 20,38%.

Cehia, Lituania, Polonia, Estonia si Slovenia sunt tarile din fosta Cortina de fier care au cel mai mare salariu mediu net.

Cu exceptia Estoniei, toate tarile din Estul si Centrul Europei au un salariu mediu net mai mic decat mediana europeana.

Interesant este ca, inclusiv Grecia, care nu a facut niciodata parte din grupul tarilor din Cortina de Fier, se afla sub mediana europena.

Unde sunt cele mai mici și cele mai mari salarii din Europa?

Cele mai scazute salarii medii, atat nete, cat si brute, sunt, in acest moment, in Moldova (453 euro brut, 363 euro net).

În acest top urmează Belarus (452 euro brut, 394 euro net), Ucraina (451 euro brut, 363 euro net) și Armenia (423 euro brut, 300 euro net).

Mediana salariului la nivelul celor 45 de tari europene analizate este de 2.180 euro brut, respectiv 1.549 euro net.

Nivelul salariului mediu net crește la 1.876 euro pe luna, daca luam in considerare doar tarile din spatiul Schengen si 2.657 euro pe lună în țările din vest.

CITEȘTE ȘI: Câți salariați sunt în București și care este salariul mediu din capitală?

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...