Românii sunt europenii cei mai interesați de economisire, în contextul Covid-19

Mai interesați de economisire sunt oamenii cu vârste între 25 și 34 de ani, iar 35% dintre români nu au, în continuare, nici un fel de rezerve

Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, arată o analiză ING.

Media europeană este de 66,5%, iar românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmați de polonezi (82%), turci (80%) și cehi (71%).  

Aproape 75% dintre români au luat decizia de a-și reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european.

Pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii și spaniolii (66%).

Decizia conștientă de a economisi mai mulți bani este corelată și cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se așteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăți financiare.

La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii și germanii (23%).

Românii cu vârste între 25 și 34 sunt cei mai interesați de economisire, iar 36% dintre aceștia au răspuns că își transferă lunar o parte din salariu în contul de economii.

Peste 21% dintre respondenții români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani și peste 65 ani.

35% dintre români nu au economii

Peste 35% dintre români spun că nu au economii, același procent ca în studiul internațional ING din luna mai 2020, dar în descreștere cu patru procente față de cel din decembrie 2019.

Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii.

Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că își gestionează bine banii.

Ce vor să facă românii pentru a-și crește veniturile

Pentru a-și crește veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, de asemenea cel mai ridicat procent la nivel european.

Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuși să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.

Oamenii folosesc mai puțin numerar

Aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puțin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creștere după englezi (65,4%) și polonezi (64,5%).

Peste 54% dintre respondenții români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...