Gospodăriile românești vor plăti mai puțin de 18 euro pentru mâncarea tradițională de Crăciun, cel mai mic cost dintre cele 12 țări analizate într-un studiu global eToro.
Astfel, o masă de Crăciun tipic românească, cu sarmale, mămăligă și garnituri tradiționale, cum ar fi smântână și ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puțin de 18 euro.
Gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu – un curcan la cuptor tipic cu garnituri obișnuite va costa 24,80 euro pentru o familie de patru persoane
La polul opus, o masă tipic franțuzească cu curcan umplut, alături de ficat, castane și ouă va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costă peste 65 de euro.
Ingredientele din coșul de cumpărături care au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor de anul trecut sunt carnea de porc – Danemarca (+46%), uleiul de măsline – Spania (+30%) și carnea de pui – Australia (+40%).
În România, prețurile cărnii de porc și de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an. Însă alte ingrediente tipice și-au văzut prețurile reduse, cum ar fi mălaiul (-11%) și uleiul vegetal (-25%).
Inflația prețurilor la alimente a crescut la nivel global, ultima cifră a inflației alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din România de 8,7%, în Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mică, de 3,3%.
Costul în euro al ingredientelor pentru masa de Crăciun
Țară | Cost (euro) | Schimbare (%) |
Franța | 81.7 | 5% |
Spania | 75.3 | 24% |
Germania | 67.1 | 0.6% |
Italia | 48.3 | 1% |
Olanda | 43.0 | -5% |
USA | 38.4 | -9.0% |
Australia | 37.6 | 17% |
Danemarca | 37.0 | 25% |
Norvegia | 29.9 | 12% |
Polonia | 33.2 | 9% |
UK | 24.8 | 2% |
România | 17.6 | 0.2% |