Românii, pe ultimul loc din Europa la achiziția de locuințe prin credit ipotecar

Trei din cinci români spun că și-au găsit locuința în cel mult trei luni, pe primul loc dintre țările europene participante la un studiu ING.

Mai mult, 60,9% dintre români și-au găsit locuința după ce au vizionat cel mult cinci proprietăți, în timp ce alți 22,8% și-au achiziționat casa după ce au vizitat între șase și zece proprietăți.

Aproape jumătate dintre români au locuințe achiziționate fără credit ipotecar

România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depășită doar de Italia (49,3%) și Polonia (54,1%).

De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar (14,9%).

În același timp, puțini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuiește împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană.

La polul opus din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Românii se ghidează în achiziția unei locuințe după preț 

Când au avut de ales între locuința de vis și o locuință pe care și-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus prețul pe primul loc.

Peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puțin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult.

Astfel, 58,3% dintre români au oferit exact prețul cerut de vânzător și doar 24,8% au negociat prețul pentru a obține o ofertă mai bună.

Românii vor să fie proprietari

â57,2% dintre români și-au achiziționat o locuință deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc și doar 5,7% dintre români spun că au avut în vedere achiziția ca investiție, cea mai mică rată din Europa.

Luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) și germanii (19,6%) ocupă primele poziții la acest capitol.

În ceea ce privește sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

Aproape jumătate dintre români au în plan achiziții imobiliare

47,4% dintre românii intervievați iau în considerare să se mute sau să își achiziționeze o locuință în următorii doi ani.

Cu toate acestea, trei din cinci sunt de părere că prețurile vor crește și că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să își cumpere o locuință.

Românii care intenționează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniștit și sigur, design-ul și consumul energetic eficient, suprafața generoasă, o grădină proprie sau facilități precum magazine sau spitale în apropiere.

Însă în același timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea țărilor europene intervievate.

La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă.

În acest sens, 65,9% dintre români spun că și-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esențiale. 

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...