Românii nu cred în scăderea prețurilor, o dată cu reducerea TVA

Doar o treime dintre români consideră că prețurile la produsele alimentare și băuturile non-alcoolice vor scădea uniform cu reducerea TVA, arată un studiu realizat de compania iSense Solutions. Mai mult, 3 din 10 români cred că prețurile nu se vor micșora deloc.

Potrivit studiului, un procentaj semnificativ de români, 65%, consideră că doar anumiți comercianți vor reduce prețurile la produsele alimentare. Cei mai mulți își pun speranțele în hipermarketuri și supermarketuri, 75% dintre ei așteptându-se să observe cele mai mari reduceri la alimente în astfel de magazine.

„Românii așteaptă de mult timp reducerea TVA la alimente, măsură implementată deja cu succes în multe țări din Europa. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei este neîncrezătoare că această măsură va fi aplicată corect de către toți comercianții, lucru relevat de studiul iSense Solutions. Acest moment este unul cheie: neîncrederea consumatorilor trebuie adresată de către comercianți, ceea ce va contribui la un comportament mai relaxat al românilor atunci când vine vorba de cumpărături”, este de părere Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

În ceea ce privește semnalizarea reducerilor, 85% dintre români își doresc ca alimentele și băuturile non-alcoolice să aibă două etichete după intrarea în vigoare a legii: una care să conțină prețul vechi și alta cu prețul redus. De asemenea, sunt așteptate reclame TV care să informeze populația asupra noilor prețuri.

„Consumatorii așteaptă de la comercianți să comunice cât mai transparent modul în care implementează reducerea TVA la alimente. Astfel, 27% dintre ei își doresc să vadă reclame despre modificările prețurilor. Cei care vor aplica și vor comunica corect scăderile de prețuri vor avea un avantaj competitiv și vor câștiga încrederea consumatorilor”, afirmă Andrei Cânda, Managing PartneriSense Solutions.

Scepticismul românilor crește și mai mult în cazul restaurantelor. Potrivit studiului iSense Solutions, 6 din 10 cred că prețurile din restaurante nu se vor micșora foarte mult, deoarece acestea includ prelucrarea alimentelor și serviciile oferite, care nu sunt vizate de reducerea TVA.

Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions în cadrul Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru mediul urban. Rezultatele au un grad de eroare de +/-4,97%, la un nivel de încredere de 95%.

- Publicitate -

Aproape două treimi dintre români au făcut economii în ultimele 12 luni

Românii încearcă să se pregătească pentru situațiile neprevăzute făcând economii. Astfel, peste 64% dintre respondenții români ai unui sondaj...

Ungurii de la KÉSZ au autorizație de construire pentru ansamblul Corallis Apartments

KÉSZ a obținut autorizația de construire pentru proiectul rezidențial Corallis Apartments, situat pe malul Lacului Grivița, în zona Petrom...