Potrivit unui studiu RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii. Pe de altă parte, doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%.
Alți 4% dintre cumpărători au accesat un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.
Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans sub 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent.
În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost pentru apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți.
Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Totuși, majoritatea tranzacțiilor au fost în mediul urban.
Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare. Proprietățile bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect, pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate.
Cererea de creditare a crescut cu 13% în 2022 față de 2021. Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro
O analiză KIWI Finance arată că românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate.
Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe.
Numărul tranzacțiilor naționale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare și-a ponderat ritmul de creștere, deși este în continuare mai mare decât oferta.
MAI MULTE | ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BUSINESS | ȘTIRI BANI |
CITEȘTE ȘI: COVID-19: criză de profitabilitate majoră pentru IMM-urile din construcții