Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre 

Totuși, majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 lei (17,9%)

Un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu FinZoom.ro arată că 50% dintre români apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit față de 2021, iar 38% au anticipații pesimiste și se așteaptă ca situația să se înrăutățească. 

Principalul motiv de îngrijorare este creșterea prețurilor la energie – menționată de 38,5% dintre respondenți, în creștere cu 60% față de un sondaj similar realizat trimestrul trecut.

Următoarele motive în topul îngrijorărilor este pandemia (16,3% – în creștere față de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate (14,6%).  

Îngrijorările față de conflictul din Ucraina, care se aflau pe locul doi în trimestrul trecut au coborât pe locul 5 (reducere de 50% în ponderea răspunsurilor).

Perspectiva șomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români, iar dificultățile la plata ratelor – pe 6% dintre aceștia. 

Românii au început să pună bani deoparte

Dintre cei 63% respondenți care declară că strâng bani lunar, majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 lei (17,9%).

Pe de altă parte, ponderea celor care declară că au un fond de urgență care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24% la 36,95%.

Numerarul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% – în scădere însă față de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci – cu o pondere de 43,7%.  

În ceea ce privește îndatorarea, 6 din 10 respondenți au contractat credite, iar dintre aceștia, 40% s-au împrumutat pentru casă. Toyuși, peste 60% dintre respondenții cu credite declară că serviciul datoriei reprezintă mai puțin de 25% din veniturile lunare.

Întrebați dacă au avut dificultăți la plata ratelor, 55% dintre respondenți au negat acest lucru, iar alți 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.  

* Sondajul a fost realizat online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara.   

CITEȘTE ȘI: Aproape o treime dintre români au economisit în perioada de izolare

- Publicitate -

România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane metri pătrați

În prezent, România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane de metri pătrați, din care...

Kingfisher, proprietarul Brico Depot, deschide un hub tehnologic în Cluj-Napoca

Kingfisher, compania internațională de bricolaj care deține B&Q, Screwfix, Castorama și Brico Depot, deschide un hub tehnologic la Cluj-Napoca,...