Românii alocă mărunțiș pentru investiții, doar 0,5% din venitul lunar

Conform datelor INS, românii alocă în medie doar 32,90 lei sau 0,5% din venitul lunar pentru investiții. Veniturile medii într-o gospodărie din România au fost în 2022 de 6.464 lei, în creștere cu 13,8% față de anul 2021. 

Lipsa informațiilor financiare, teama de a nu pierde banii și neîncrederea în bănci sunt principalele cauze ale acestei situații, conform Mr. Finance. Totodată, satisfacerea nevoilor de bază, cum ar fi mâncarea, locuința sau educația, primează înaintea investițiilor pe termen lung. 

La capitolul cheltuielilor, ponderea cea mai mare a fost reprezentată de cheltuielile de consum, în jur de 61,5%. O medie de 264,78 de lei sau 4,09% sunt cheltuiți lunar pentru băuturi alcoolice și tutun.

De altfel, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul educație financiară, iar în jur de 70% din români iau sfaturi financiare de pe social media sau prieteni.

Pe piața financiară există diverse soluții de investiții și, potrivit calculelor specialiștilor, o investiție minimă de 150 lei / lună, pe o durată de 20 de ani, poate asigura un randament de până la 8%, generând economii de peste 80.000 de lei.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: Ce performanțe economice au avut județele României

- Publicitate -

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...

Al doilea magazin TEDi din Pitești s-a deschis în centrul comercial Supernova

Noul magazin TEDi Supernova Pitești se întinde pe o suprafață de 755 mp și comercializează articole de uz casnic,...