Suntem al cincilea cel mai mare producător de pepeni din UE, dar jumătate din consum vine din import

România plătește anual peste 24 milioane euro pe importuri de pepeni (din Grecia, Germania, Turcia, Olanda și Bulgaria), în timp ce exporturile sunt de doar 3 milioane euro

Producția națională de pepeni a scăzut de la 584.000 tone în 2018 la 157.300 tone în 2024, în timp ce consumul intern rămâne stabil, la aproximativ 370.000 tone, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre pepenii pe care îi consumăm sunt importați, arată datele BCR Social Finance.

România plătește anual peste 24 milioane euro pe importuri de pepeni (din Grecia, Germania, Turcia, Olanda și Bulgaria), în timp ce exporturile sunt de doar 3 milioane euro (Polonia, Ucraina, Ungaria, Moldova și Olanda).

Suprafața cultivată s-a redus de la 22.000 hectare în 2018 la 10.200 hectare în 2024, iar mulți agricultori au renunțat la cultură din cauza costurilor ridicate, a lipsei infrastructurii și a schimbărilor climatice.

1 din 6 pepeni românești vine de la Dăbuleni

Localitatea Dăbuleni, din județul Dolj, produce 1 din 6 pepeni consumați în România și contribuie cu aproximativ 16% din producția totală națională, datorită solului nisipos și climatului cald, care permit recoltarea timpurie. Cu toate acestea, fermierii locali se confruntă cu provocări majore.

Astfel, suprafața cultivată în Dăbuleni a scăzut în ultimul deceniu de la 1.400 ha la sub 900 ha, iar randamentele sunt tot mai afectate de fenomene meteo extreme, grindină, secetă și lipsa irigațiilor moderne, ajungând în anii dificili sub 90 tone/ha, față de potențialul maxim de 110 tone/ha.

CITEȘTE ȘI | Legume și fructe românești, cea mai prestigioasă certificare de calitate

- publicitate -

articole noi