România, printre cele mai scumpe țări europene pentru angajatori

Peste 1.750 euro, costul total al unui salariu de 1.000 euro net în țara noastră

Potrivit unei analize Accace, Turcia, Slovacia, România, Estonia, Portugalia și Norvegia au cele mai mari taxe, impozite și contribuții sociale per angajat.

Astfel, la fiecare salariu net de 1.000 euro din Turcia, angajatorii vor plăti un plus de circa 800 euro, cei din România, Bosnia sau Estonia – peste 750 euro, iar cei din Portugalia și Norvegia – circa 700 euro.

Pe de altă parte, în Republica Srpska (Bosnia și Herțegovina) nu există contribuții de asigurări sociale ale angajatorului.

Când vine vorba de impozitul pe venit, Turcia, Polonia și Estonia sunt țările cu cele mai mari valori per angajat. Companiile românești achită un impozit pe venit de circa 10% din contravaloarea unui salariu net de 1.000 euro.

Când vine vorba despre contribuțiile sociale, asigurări de sănătate și pensii datorate de companie, România, Bosnia și Slovacia sunt singurele state unde valoarea acestora depășește 600 euro.

Specialiștii Accace au calculat cheltuielie pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1.000 euro, fără tichete de masă, fără copii, cu normă întreagă, excluzând toate beneficiile excepționale.

CITEȘTE ȘI: Majoritatea angajaților din turism câștigă sub salariul mediu pe economie

- publicitate -