Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația Accept au dat România în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție.
CEDO a anunțat astăzi că procesul împotriva României a debutat, cazul fiind comunicat într-un timp record de instanța europeană.
Adrian Coman și Clai Hamilton au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018.
Cele două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în UE și în România.
Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România.
Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii.
Numai că, ambele decizii au fost ignorate de puterea executivă, legislativă și judecătorească.
Instanțele, care ar fi trebuit să soluționeze cazul de discriminare inițiat de Adrian, Clai și Accept împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului pentru Afaceri Interne, au eșuat.
Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare.
Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România.
Acest lucru vine în urma refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării.
În plus, Parlamentul nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană.