Producția vegetală din UE a scăzut semnificativ în 2020 față de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), centralizate de KeysFin.
Scăderi au fost înregistrate la toate produsele importante: grâu (-19,4%), floarea soarelui (-14,9%), orz (-9,2%), porumb boabe (-8,6%), rapiță (-7,5%), soia boabe (-6,9%) și cartofi (-2,1%).
România a avut cea mai mare scădere a valorii producției vegetale din UE, de 18,5% și a coborât pe locul 7 în UE, cu 5% din total.
Țara a fost devansată de Polonia, care a ajuns la 6% din total în 2020.
România a ocupat în continuare primul loc la suprafața cultivată de porumb în rândul statelor membre ale UE, în anul pandemiei.
Totuși, producția realizată a fost de 10,2 milioane tone, pierzând astfel poziția de lider în favoarea Franței.
În ceea ce privește producția de grâu la nivelul UE, România a mai pierdut un loc în clasament, ajungând pe locul 6, cu 5,1% din total și o recoltă de 6,4 milioane de tone în anul 2020.
Cu toate acestea, România a reușit, însă, să rămână cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,2 milioane de tone în 2020.